Oglasili se radnici VMA o smrti Petra Simića, 4 dana bio u toaletu

Objavljeno:08.05.2021 - 19:28
A A A Times Arial

Foto: Facebook/Printscreen, E-Stock/Stanislav Nedelja

U Vojnomedincinskoj akademiji još se ipituju okolnosti smrti Petra Simića (82), penzionisanog oficira, čije tijelo je nađeno u jednom od toaleta za pacijente u Centru za hitnu pomoć ove ustanove, četiri dana poslije prijavljivanja njegovog nestanka 1. maja, kada je u Centar za hitnu pomoć VMA došao na pregled.

Kako se saznaje, pukovnik prof. Miroslav Vukosavljević, načelnik VMA, juče je pozvao cijelu smjenu koja je 1. maja radila u Centru za hitnu pomoć, kako bi se još jednom razmotrile sve okolnosti ovog slučaja.

– Sjedimo nas 12 iz smjene i svi znamo da nismo zgriješili, zna to i načelnik, vjeruje nam, ali činjenica je da je čovjek preminuo u toaletu i neko od nas će sigurno snositi sankcije – priča jedan od zaposlenih, koji je tog 1. maja bio na dežurstvu u Hitnoj.

Kako je dosad utvrđeno, penzionisani pukovnik Petar Simić prijavio se u Centru hitne VMA 1. maja u 8.40 zbog bolova u trbuhu. On je tada predao zdravstvenu knjižicu na jedom od šaltera, ali na pregled nije stigao.

– Tog dana nas je u smjeni bilo kao i obično, ne više od 15 članova zdravstvenog tima – priča izvor.

– Nisam pogledao izvještaj za taj dan, ali sigurno je bilo pacijenata kao i obično: previše za ovako malobrojnu zdravstvenu ekipu, u kojoj bi trebalo da nas bude tri puta više, minimum 45 ljudi. Ne pravdamo se, ali spolja niko ne može ni da zamisli kako izgleda kad nas 15 zbrinjava i po 800 do 1.000 ljudi u smjeni. Svako od nas radi “50 stvari odjednom”, žena na šalteru, ljekar, bolničari takođe…

Tog dana dežurni ljekar bio je specijalizant, koji je na specijalizaciji tri godine, i svi iz dežurne ekipe rekli su isto – da je izuzetno posvećen i požrtvovan. Tog dana, kažu, spasao je bar 10-15 života, Petra Simića nije ni vidio.

Nesretni čovjek je sjedio u čekaonici satima, a na šalter se, kako su nam ispričali zaposleni, prijavljivao nekoliko puta. Njegova kćerka Maja ispričala je za medije da se porodici javio u 14.45, i dalje čekajući pregled, i da je bio veoma ljut. Nakon toga izgubili su svaki kontakt sa njim, jer mu se telefon ugasio.

– Pacijent je bio sam u VMA, bez pratnje porodice – kaže izvor.

– Kada je prozvan za pregled, nije se odazvao, i logično je bilo da se pomisli da je odustao i otišao, kao što se ponekad i dešava. Sada nas po raznim društvenim mrežama svi “pljuju”, kako ne radimo, i ne brinemo, da spremačice ne čiste toalete. Ništa od toga nije tačno. Ni oni koji dođu ovde na pregled nemaju pravu sliku kako je sa druge strane šaltera.

Grde nas dok ne uđu na pregled, a onda kada vide da istovremeno pokušavamo da spasemo devet života, jasno im je što su čekali tri sata, i promijene stav. Nikom nije svejedno što se nešto ovako dogodilo u našoj zdravstvenoj ustanovi, svi smo pod stresom.

U VMA su ispričali da je toalet u kojem je 4. maja Petar Simić nađen mrtav, kako povijen sjedi na šolji, bio zaključan. Čistačice su prvo mislile da je zauzet, a onda da je zbog tehničkih problema isključen. Neki su za ta četiri dana desetinu puta prošli pored toaleta za pacijente, kojih ima osam, i nisu ništa primijetili. Tek 4. maja toalet za koji se ispostavilo da je bio zaglavljen otvoren je i čistačica je, objašnjavajući da je nekom pozlilo, pozvala dežurne u Hitnoj.

– Otišlo je dvoje kolega i zatekli su beživotno tijelo – kaže izvor.

(objektiv.rs)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!