KROMPIR OSTAVITE NA MRAČNO MJESTO I STAVITE JABUKE, LUK SKLONITE IZ GAJBE: Evo zašto ovo ne smijete držati skupa, JESTE LI ZNALI?

Praktična žena
KROMPIR OSTAVITE NA MRAČNO MJESTO I STAVITE JABUKE, LUK SKLONITE IZ GAJBE: Evo zašto ovo ne smijete držati skupa, JESTE LI ZNALI?
,

Ako spadate u kategoriju onih koji ne vole da jedu banane kad pocrne, imamo dobru vest za vas. Svežinu voća i povrća možete da produžite, ako ga pravilno odlažete.

Pridržavajte se ovih 14 pravila i moći ćete dugo da uživate u ukusu omiljene namirnice.  

screenshot-11

1) Ne perite ništa pre skladištenja

Možda će zvučati čudno, ali zapravo je bolje da ne perete voće i povrće pre nego što ih ostavite u frižideru ili ormaru. Ako je potrebno, samo plodove obrišite suvom krpom ili ubrusom. Pranjem pre odlaganja povećaćete šansu da se na voću ili povrću pojavi buđ ili da počne da truli.

2) Voće i povrće vole suvo okruženje

Vlaga samo pospešuje buđ. Dobar trik da joj se suprotstavite je da ostavite papirni ubrus unutar posude u kojoj držite voće ili povrće. Ubrus će apsorbovati višak vlage i sprečiti truljenje.

3) Ne stavljajte neke vrste voća i povrća u frižideru

Paprike, krastavac i paradajz treba čuvati na sobnoj temperaturi. Paprike gube čvrstinu ako se čuvaju u frižideru, a krastavci i paradajz mogu potpuno postati meki i početi da gnjile.

4) Završi stabljike na banane

Ako banane čuvate u frižideru, brzo će pocrneti i izgubiti ukus. Najbolje je da ih držite na sobnoj temperaturi, a da bi duže ostale sveže, gornji deo banane, tačnije peteljku, umotajte u plastičnu foliju za hranu.

5) Voće i povrće držite u toplijem delu frižidera

Što je niža temperatura, voće i povrće će teže zadržati aromu i svežinu. Ako želite da sačuvate ukus duže, odložite ih u delu frižidera gde je temperatura nešto viša.

6) Određene vrste voća i povrća ne treba čuvati zajedno

Određene vrste voća i povrća počinju aktivno da ispuštaju etilen kada sazru. To su banane, kajsije, dinje, kruške, šljive, mango i paradajz. Sa druge strane neke vrste voća i povrća osetljive su na etilen, uključujući jabuke, patlidžan, lubenice, krompir, bundevu, šargarepa i brokoli. Ako se ostavljene jedne blizu drugih, namirnice osteljive na etilen počinju brzo da trunu. Da bi duže ostele sveže, razdvojite ih.

7) Luk i krompir držite odvojeno

Ako čuvate luk i krompir na jednom mestu, brzo će početi da klijaju.

8) Beli i crni luk vole mrak

Najbolji prijatelj belog i crnog luka je tama. Ako nemate neko tamno mesto na koje možete da ih sklonite, stavite ih u papirnu kesu na kojoj ste napravili nekoliko malih rupa za vazduh. Na taj način možete da ih čuvate bilo gde.

9) Krompir se kvari na sunčevoj svetlosti 

Nikada nemojte da čuvate krompir na mestu na kome sunce sija direktno na njih. Ne samo da će poleti da trule,  već mogu postati i opasni. Bolje je da ih čuva na suvom i tamnom mestu ili u drvenim ili plastičnim kutijama.

10) Stavite jabuku među krompire

Ako stavite jednu ili dve jabuke među krompire, oni će duže ostati sveži.

11) Brokoli i karfiol vole vlagu

Brokoli se najbolje čuva ako je stablo u vodi, a gornji deo prekriven mokrom krpom. Vodu treba redovno menjati, a krpu često kvasiti. Karfiol je takođe najbolje čuvati u mokroj krpi ili u plastičnoj činiji za hranu sa nekoliko rupa za ventilaciju.

12) Protok vazduha je bitan

Povrće ne treba držati skriveno u ormaru jer će se kvariti brže nego inače. Umesto toga, najbolje je smestiti ih u drvene ili plastične kutije sa dobrom ventilacijom, odnosno na mestima gde je moguće obezbediti protok vazduha.

13) Umotajte celer metalnom folijom

Celer će trajati duže ako je umotan u foliju i ostavljen u frižideru. U plastičnim činijama brže će izgubiti ukus.

14) Paradajz treba čuvati sa stabljikom okrenutom na gore

Područje oko stabla je najosetljiviji deo paradajza, jer to je deo  koji prvi počinje da se raspada. Zato ih odlažite sa stabljikom okrenutom nagore i duže će trajati.

Ne propustite