SINDROM KARPALNOG TUNELA: Evo šta da radite ako vam često TRNE PRSTI i bole šake!

Zanimljivosti
SINDROM KARPALNOG TUNELA: Evo šta da radite ako vam često TRNE PRSTI i bole  šake!
,

Ako dan provodite radeći za kompjuterom, verovatno imate bolove u rukama i šakama, a to se naziva sindrom karpalnog tunela. Evo šta da radite u tom slučaju i kako spriječiti razvoj bolesti

Između kostiju i ligamenata postoje posebni kanali u kojima se nalazi srednji nerv. Kada se stisne ovaj živac, javlja se sindrom karpalnog tunela i osoba osjeća bol, a bol se ne osjeća uvijek u zglobu šake. Bolest se razvija postepeno - u početku se osjeća blagi bol, zatim utrnulost i nelagodnost u samom zglobu. Ako dugo radite za računarom bez prekida, tada dolazi do stagnacije krvi, osjeća se peckanje u ruci i bol ne prestaje ni nakon radnog dana. Vremenom se tetive zgušnjavaju, upale i pritiskaju nerv, uzrokujući širenje bolova na prste i zglob, piše Econet.

r

U ovom slučaju, telo pokušava samostalno da riješi problem, pa se zbog toga tečnost akumulira između hrskavica, čiji je glavni zadatak ispiranje upaljenih ćelija. Ako se u ovoj fazi tijelu ne pomogne i nastavi da intenzivno radi za računarom, tada se dešava suprotan proces - upaljene ćelije se ne izlučuju, a zglobovi nabreknu, naročito noću. Ako noću osjećate bol u ruci, vreme je da se javite ljekaru. U ranoj fazi bolesti situacija se može ispraviti kod kuće, ali u naprednom slučaju biće potrebna operacija.

Često vam trnu prsti? Ne odlažite posjetu ljekaru!
 
Kako spriječiti razvoj karpalnog sindroma:

Posebne vježbe će pomoći u sprječavanju razvoja bolesti, koje treba izvoditi najmanje 10 puta dnevno:


Stisnite čvrsto, a zatim opustite šake.
Stisnite šake i napravite nekoliko rotacionih pokreta šakama prvo ih rotirajući udesno, a potom ulijevo.
Sklopite dlanove (kao u molitvi), raširite laktove, ispravite ramena i spustite dlanove što je moguće niže, ne narušavajući položaj laktova.
Uzmite malu lopticu, stisnite je svim prstima lijeve ruke, zatim svakim prstom naizmjenično i između dlanova. Uzmi loptu desnom rukom i učini isto.
Na kraju ponovite sve korake bez lopte.
Ispravite ruke ispred sebe. Levim dlanom stvorite otpor desnom dlanu, pokušavajući da ga ispravite. Ponovite iste korake desnim dlanom, stvarajući mu otpor lijevim.

Šta uraditi ako su tetive šake već upaljene?

1. Vruće kupke. Napunite malu posudu sa skoro vrelom vodom, stisnite šake i polako ih spustite u vodu, zatim rotirajte šake udesno i ulevo deset minuta. Zatim umotajte ruke peškirom da se ne bi naglo ohladile.

2. Kupke sa parafinom. Napunite posudu vrućim parafinskim voskom, umočite šake nekoliko puta, a zatim ih umotajte u peškir.

3. Kompres za zagrijavanje. U laganom alkoholnom rastvoru navlažite gazu, umotajte šake i ostavite preko noći.

4. Masaža. Neophodno je masirati ne samo područje gdje se osjeća bol, već i cijela ruka - od vrhova prstiju do podlaktice. Za stacionarno liječenje, specijalisti obično predlažu uklanjanje viška tečnosti punkcijom ili propisivanje lijekova u slučaju oštećenja hrskavice. Ako sumnjate na sindrom karpalnog tunela, svakako treba da se obratite ljekaru, samo će specijalista moći da prepiše odgovarajući tretman u vašem konkretnom slučaju.

Ne propustite