Sjećanje na 112 ubijenih Bošnjaka iz Blječeve, među kojima je 11 djece

Aktuelno
Sjećanje na 112 ubijenih Bošnjaka iz Blječeve, među kojima je 11 djece
Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić prisustvovao je danas obilježavanju 29. godišnjice zločina u naselju Blječeva kod Bratunca, održano u okviru višednevne manifestacije 'Dani sjećanja na genocid u Bratuncu'.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić prisustvovao je danas obilježavanju 29. godišnjice zločina u naselju Blječeva kod Bratunca, održano u okviru višednevne manifestacije 'Dani sjećanja na genocid u Bratuncu'.

Naselje Blječeva je napadnuto na današnji dan prije 29 godina i jedno je od rijetkih bratunačkih naselja u kojem su Bošnjaci 1992. godine pružili otpor agresoru, a uprkos svim napadima, Blječeva je ostala slobodna sve do 1995. godine kad je počinjen genocid nad Bošnjacima „zaštićene zone“ UN Srebrenica od vojske i dijelova policije bosanskih Srba pod komandom ratnog zločinca Ratka Mladića.

Tokom agresije i genocida ukupno je ubijeno 112 stanovnika tog naselja. Njih 22 je ubijeno 1992. godine, 12 Bošnjaka je ubijeno 1993. i 1994. godine, dok je 78 Bošnjaka iz Blječeve ubijeno u genocidu u julu 1995. godine.

Najstarija osoba koja je ubijena tokom genocida je Sadika Jašarević, koja je imala 85 godina, dok je najstarija žrtva u napadu 1992. godine bio Salko Jahić, koji je imao 84 godine. U tom periodu ubijeno je i 11 djece iz Blječeve, a najmlađi je Mevlid Jašarević, koji je imao tek 12 godina. Nažalost, za te zločine još nije niko procesuiran i osuđen.

- Neizmjerna je naša zahvalnost i poštovanje svima koji su stali na branik našeg naroda i naše domovine. Stanovnici ovog naselja, uz još nekoliko naselja na području naše opštine, pružili su otpor agresoru 1992. godine. Suprostavljajući se agresoru stanovnici ovog naselja platili su visoku cijenu i iskazali veliku hrabrost, što se mora poštovati i uvijek isticati. Niko od nas preživjelih nema pravo i ne smije da zaboravi ubijene u naselju Blječeva, njih 112. Ne smijemo zaboraviti oko 3.500 Bošnjaka Bratunca ubijenih tokom agresije na našu državu, zločina i genocida nad našim narodom u Bratuncu i Podrinju.

Naša je dužnost i obaveza da budemo, danas i svakog 6. maja u budućnosti, ovdje u Blječevoj i sjetimo se 11 djece koja su ubijena u ovom naselju i svih drugih koji su ubijeni samo zato što su bili muslimani Bošnjaci i što su se suprostavljali velikosrpskoj ambiciji da nas protjeraju i pobiju - kazao je Salkić.

U tom naselju, kako je istaknuo, otkrivene su masovne grobnice sa oko 550 posmrtnih ostataka Bošnjaka, ali u tom naselju se nalaze i neotkrivene masovne grobnice.

- Zbog toga pozivamo sve one koji imaju informacije, da nam otkriju lokacije grobnica da bi mogli pronaći i dostojanstveno ukopati naše najmilije. Ovakva mjesta, i svi oni koji su utkali živote u odbranu naše domovine, zaslužuju veću pažnju. Povratak i obnova života u ovom naselju svjedoči nastavak naše borbe. Zbog toga ovo mjesto zaslužuje veću pažnju i podršku nadležnih institucija. Ovo herojsko mjesto i njegovi stanovnici zaslužuju dostojanstven život, kakva je i bila njihova borba za našu domovinu - kazao je Salkić, saopćeno je iz kabineta potpredsjednika RS.

Ne propustite