Mandić: Nismo raspravljali o KCUS-u, za sarajevske zahtjeve moramo imati pisani trag

Aktuelno
Mandić: Nismo raspravljali o KCUS-u, za sarajevske zahtjeve moramo imati pisani trag
.

Vlada FBiH na današnjoj sjednici nije razmatrala situaciju na KCUS-u potvrdio je ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić (HDZ BiH).

"Vlada nije na današnjoj sjednici imala tu točku za raspraviti, a KS raspolaže sa svojim finansijskim sredstvima i naravno da mogu raspolagati sa svojim sredstvima kako misle da treba", kazao je. 

O situaciji na KCUS-u i odlascima ljekara kazao je da to pitanje menadžmenta i upravljanja.

"Ono je što je za Ministarstvo najvažnije je da se obavlja djelatnost nesmetano za sve pacijente što je navedeno u očitovanju KCUS-a", kazao je. 

Zahtjev Vlade KS i Skupštine KS za smjenu direktorice Sebije Izetbegović kazao je da za te "sarajevske zahtjeve moramo imati pismeni trag."

Ministar je na dodatno pitanje oko situacije na KCUS-u kazao da će "kad bude imao sve podatke onda donositi adekvatne zaključke".

"Mislim da se tu više faktora uplelo. Svi pacijenti moraju imati nivo usluge u KCUS-u kao što zaslužuju", kazao je. 

Na pitanje kada će današnje mjere stupiti na snagu s obzirom da je produženo kretanje do 23 sata i povećan broj okupljanja 30 osoba na otvorenom, Mandić je kazao da kantonalne vlade moraju donijeti ovakvu odluku kakvu smo mi donijeli.

"Ako to danas završe onda od danas stupa na snagu od 23 sata", dodao je. 

Na jedno od pitanja oko nabavke vakcine odnosno da FBiH nije uspjela nabaviti nijednu vakcinu, Mandić se obrušio na novinara i kazao da to nije tačno.

"Vlada je uspjela nabaviti vakcine prema mehamizmu Covax i EU. Moderno je kritizirati Vladu. Jučer je predstavnik WHO izričito pohvalio rad Vlade", kazao je dodajući da su ranije govorili o dolasku vakcina za tri dana što je nerealno.

Ne propustite