Tegeltija i Čavušoglu o razvoju saradnje i povećanju turskih investicija u BiH

Aktuelno
Tegeltija i Čavušoglu o razvoju saradnje i povećanju turskih investicija u BiH
.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija danas je u Sarajevu sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlutom Čavušogluom razgovarao o aktuelnim političkim i ekonomskim temama i daljnjem razvoju bilateralnih odnosa, s fokusom na ekonomiju i suzbijanje posljedica pandemije virusa korona u BiH.

Tegeltija je zahvalio ministru Čavušogluu na balansiranom pristupu Turske prema Bosni i Hercegovini, što potvrđuje nedavno otvaranje Generalnog konzulata u Banjoj Luci, pored ranije otvorenih u Sarajevu i Mostaru.

Tokom razgovora rečeno je da je Turska država sa kojom Bosna i Hercegovina ima najveći broj zaključenih i ratifikovanih ugovora.

Tegeltija je ukazao i na značaj uloge Turske u izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo, kao i značaj Trilateralnog balkanskog samita i Trilateralnog trgovinskog komiteta Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske.

Konstatovano je da je Turska zainteresovana za potpisivanje velikog broja bilateralnih sporazuma koji su u proceduri, a odnose se, između ostalog, na oblasti vojne industrije, bezbjednosti, policijske obuke, zaštite investicija i vodoprivrede.

Sagovornici su ocijenili da su odnosi Bosne i Hercegovine i Turske vrlo dobri, stabilni i bez otvorenih pitanja, te da ekonomsku saradnju treba dalje razvijati, kako bi se smanjio spoljnotrgovinski deficit BiH i povećale turske investicije u BiH, posebno u sektorima infrastrukture, poljoprivrede, energetike, turizma, obrazovanja, zdravstva i ishrane, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Ne propustite