OSJEĆATE LI TRNCE U RUKAMA, to je znak za uzbunu: Odmah se javite doktoru, jer je moguće da bolujete od ove bolesti

Porodica i zdravlje
OSJEĆATE LI TRNCE U RUKAMA, to je znak za uzbunu: Odmah se javite doktoru, jer je moguće da bolujete od ove bolesti
-

Osjetite li obamrlost, jednostavno "probudite" ruku ili nogu tako što ćete zauzeti ugodniju poziciju.

Trnjenje ruku u vidu bockanja, peckanja, mravinjanja ili utrnulosti u medicini je poznato kao parestezija i može zahvatiti dlanove, nadlanice i prste, a smatra se normalnim ukoliko ne traje duže od nekoliko minuta.

trnci3

U zavisnosti od uzroka, gubitak osećaja u rukama može biti kratkotrajan,često se javlja i trnjenje ruku noću što se dešava prilikom spavanja na ruci sa savijenim laktom ili zglobom, ali ponekad nastaje naglo i razvija se postepeno. Ukoliko se utrnulost ruku ne povuče ni poslije nekoliko sati, ili čak postane hronična, neophodno je obratiti se lekaru, jer može ukazivati na neko ozbiljnije oboljenje i dovesti do trajnog gubitka osećaja u šakama i prstima.

TRNJENJE PRSTIJU NA RUKAMA UZROCI

Nervi prenose signale iz različitih dijelova tijela do mozga i obrnuto, a trnjenje ruku se najčešće povezuje s njihovim oštećenjem. Smanjen dotok krvi, bilo koja vrsta pritiska ili uklještenje živaca izazivaju utrnulost u određenom dijelu tijela, čiji su uzroci mnogobrojni – loša cirkulacija,životno doba te određene bolesti. Već pri prvoj manifestaciji simptoma potrebno je utvrditi da li su u pitanju funkcionalne ili organske promjene te da li je riječ o prolaznom simptomu u stanju povišene nervne napetosti.

TRNJENJE RUKU DRUGI UZROCI

Za trnjenje ruku,šake i prstiju uzročnik može biti i dijabetička neuropatija (oštećenja perifernih nerava usled dijabetesa), od koje pati čak dvije trećine oboljelih. Ukoliko ne stavi pod kontrolu, može izazvati vaskularna oštećenja koja ponekad zahtijevaju amputaciju.Trnjenje u rukama mogu izazvati i migrena,artritis, multipla skleroza, radikulopatija (išijas), autoimune bolesti, infekcije, izloženost zračenju, određenim hemikalijama i teškim metalima, prekomerno konzumiranje alkohola i pušenje cigareta, promrzline, ujedi životinja i insekata, trovanje morskim plodovima i upotreba pojedinih lijekova.Za ovaj sindrom najodgovorniji su teška fizička aktivnost, ponavljanje određenih pokreta ili radnji na nivou zgloba (obično kod daktilografa ili Ijudi koji dugo rade za računarom), kao i trudnoća i hormonski poremećaji.

sta-ruke-govore-o-zdravlju-c70

TRNJENJE RUKU I CERVIKALNA SPONDILOZA

Cervikalna spondiloza degenerativno je oboljenje vratne kičme, a proces propadanja zahvata pršljenove, medupršljenske diskove, ligamente i zglobove.Degenerativne promene posledica su starenja (nastaju u četrdesetim godinama i češce su kod muškaraca), nepravilnog držanja tela, određenih medicinskih i hormonskih poremećaja, kao što su dijabetes, osteoporoza, ostopenija i tumor kostiju. Uklještenje cervikalnih nerava praćeno je ograničenom pokretljivošću gornjih ekstremiteta, ukočenost, bol i trnjenje ruku i prstiju.

REJNOOV SINDROM I TRNJENJE PRSTIJU NA RUKAMA

Ovaj sindrom podrazumijeva oboljenje krvnih sudova, a nastaje uslijed grčeva i blokade protoka krvi u prstima. Između 3% i 20% odrasle populacije pati od Rejnoovog sindroma, koji uglavnom pogađa žene. Često trnjenje ruku i osjećaj hladnoće u prstima, čak i kada je spoljašnja tempertura prijatna, može ukazivati na Rejnoov sindrom.

raynaudov-sindrom-700x360

LOŠA CIRKULACIJA I UTRNULOST RUKU

Potpuna blokada ili nedovoljan priliv krvi u ruke i prste izaziva trnjenje ruku i osjećaj ukočenosti. U slučajevima težih oblika aritmije, srce nije u stanju da napumpa dovoljno krvi, što narušava njen dotok u vitalne organe kao što su mozak i ekstremiteti, što za posljedicu ima ishemiju (suženje krvnih sudova) i odumi*anje tkiva.

TRNJENJE RUKU I MOŽDANI UDAR

Iznenadan prekid dotoka krvi u dijelove mozga koji kontrolišu motorne aktivnosti ruku takođe može izazvati trnjenje prstiju na rukama. Prvi simptomi moždanog udara u javljaju se u vidu blažih ishemičkih promena kao sto su golicanje i trnjenje u rukama, a ukoliko se ne reaguje na vrijeme, može doći do potpunog gubitka pokretljivosti ruke.

ruke

NEDOSTATAK VITAMINA I MINERALA

Trnjenje ruku i prstiju ponekad je posljedica nedostatka hranljivih materija – kalcijuma (hipokalcemija), magnezijuma, cinka te vitamina D i B12.

TRNJENJE RUKU – KAKO SE POSTAVLJA DIJAGNOZA

Za postavljanje dijagnoze često je dovoljan detaljan neurološki pregled, no ukoliko se posumnja na određenu bolest, sprovode se radiološko snimanje, kompjuterska tomografija (CT), magnetna rezonanca ili elektromioneurografija (EMNG). Testovima krvi utvrđuje se postojanje toksina ili infekcija koji pogađaju nervni sistem. Pregledom se otkrivaju poremećaji u nervnom sistemu, bilo da se radi o centralnim (na nivou mozga) ili perifernim oštećenjima nerava.

TRNU MI RUKE – KOJA JE NAJBOLJA TERAPIJA ?

Pristup liječenju zavisi od uzroka problema i ponekad zahteva angažovanje čitavog tima lekara specijalista: neurologa, radiologa, fizijatra, endokrinologa,ortopeda, kardiologa, reumatologa…Za trnjenje ruku često se primenjuju fizikalna terapija,masaža tela, lekovi, a po potrebi i hirurške intervencije.

Ukoliko je trnjenje prstiju na rukama povezano s dijabetesom, neophodno je redovno kontrolisanje nivoa šećera u krvi, dok se nedostatak vitamina i minerala nadoknađuje odgovarajućim suplementima. Ishrana bogata vlaknima i antioksidansima snižava holesterol i podstiče cirkulaciju, što olakšava tegobe. Joga i meditacija takođe povoljno deluju na nerve, a kada je trnjenje ruku izazvano određenim lekovima, potrebno ih je, u dogovoru s lekarom, zameniti ili prestati s njihovom upotrebom.

ruke

Za prevenciju i riješavanje problema kao što je trnjenje ruku preporučujemo da pročitate i sljedeće tekstove: Biljna vlakna za zdavlje, ateroskleroza i ishrana,alkalna hrana i dijeta,ishranom protiv raka, kako pravilno masirati,reumatoidni artritis ishrana , dijeta za giht i dr…

Stopala, šake, ruke i noge dijelovi su tijela koji najčešće "um*tve", posebno noću kada spavamo. No, zašto se to događa?

Taj čudan osjećaj je zapravo posve normalna reakcija tijela, kažu stručnjaci. Radi se o tome da živci signaliziraju da morate promijeniti neudoban položaj.

"Pritisak izlaže živce stresu", rekla je njemačka neurologinja Katrin Hahn iz bolnice Charite.

Ako ste zdravi, utrnulost vas ne treba brinuti. Upravo suprotno, to je znak da su vaše vitalne funkcije u savršenom redu, dodala je.

Ono također ima preventivnu ulogu, jer vas podsjeća da se vratite u udoban položaj. "Kada živac ne bi poslao taj signal, moglo bi doći do trajnog oštećenja", kaže Hahn.

Osjetite li obamrlost, jednostavno "probudite" ruku ili nogu tako što ćete zauzeti ugodniju poziciju. Ne trebate ih tresti, povratak u normalan položaj bit će sasvim dovoljan.

Ako je živac odsjećen tek privremeno, ne brinite, kaže Hahn. "Osjet u ruci ili nozi vraća se vrlo brzo, najčešće u roku par minuta", dodala je.

Doktoru bi trebali otići i ako nema nekog očitog razloga za utrnulost ili obamrlost udova, upozoravaju stručnjaci.

Ne propustite