Džaferović: BiH će biti i bez Dejtona a RS-a neće

Objavljeno:05.05.2021 - 14:06
A A A Times Arial

Član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović istakao je danas za medije da rukovodstvo Republike Srpske i NSRS čine sve da se ukine taj entitet.

sefik-dzaferovic-maska-1

- Ovo šta rade vodi ka tome. To je podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je međunarodni ugovor u kojem je nastao entitet RS. BiH je postojala prije toga. To je država sa hiljadugodišnjom historijom. Ona će postojati i ako ne bude Dejtona, a RS i entiteti neće. Ovo je moja poruka zastupnicima u NSRS – da vode računa o tome. Da ne traže hljeba nad pogačom. Da se urazume i konačno počnemo izgrađivati BiH onako kako je u Dejtonu prediveđno, Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i zakonima koje smo donijeli. Da osiguramo ravnopravnost svakom čovjeku na svakom pedalju. Da se bavimo ekonomijom, društvenim reformama i idemo u EU. To je u interesu i onih za koje zastupnici RS kažu da ih predstavljaju, rekao je Džaferović.

Između ostalog, navodi kako je BiH suverena država i da “nadležnost i ingerencije svih drugih nivoa proizilaze iz Ustava BiH. 

Izvor:Oslobođenje

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!