Vranić potvrdio: Tačno je da 13 anesteziologa napušta KCUS

Bosna i Hercegovina
Vranić potvrdio: Tačno je da 13 anesteziologa napušta KCUS
,

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo počela je u 10 sati, a na početku se raspravlja o epidemiološkoj situacijI.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić istakao je da je epidemiološka situacija povoljna i da su bolnice ispražnjene.

- Vrlo malo je na respiratoru smrtnost je svedena na minimum. Mjere su dale rezultata, počela je i vakcinacija. Vlada KS, i Krizni štab Ministarstva zdravstva KS sve drže pod kontrolom. Ne možemo reći da je epidemija završena, ona je samo u smirujućem trendu što ne znači da se ne može desiti razbuktavanje. Ako se nastavi ovaj trend pada novozaraženih i stabilnosti epidemiološke situacije, Krizni štab će prema Vladi KS uputiti zahtjev za popuštanje mjera - kazao je Vranić. 

Zastupnik Aljoša Čampara upitao je ministra Vranića je li tačna informacija, koju su objavili mediji, da 13 anesteziologa napušta Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

screenshot-21

Podsjetimo, pojedini mediji objavili su da je grupa anesteziologa s KCUS-a zatražila prekid radnog odnosa. S KCUS-a su potvrdili autentičnost jednog pisma anesteziologa iz ove zdravstvene ustanove, a u kojem su upozorili na poteškoće u radu s respiratorima.

Tužilaštvo Sarajevskog kantona pokrenulo istragu o tome umiru li teško oboljeli od koronavirusa i zbog toga što ih se priključuje na neprimjerene za tu namjenu respiratore iz Kine.

- Imate li informaciju da 13 anesteziologa koji su potpisali pismo napušta KCUS? Predstavlja li ova informacija razlog za zabrinutost jer radi se o 13 anesteziologa, a svjesni smo situacije u vrijeme pandemije. Šta će to značiti za građane, za pacijente? Koliko je još ostalo anesteziologa na KCUS-u i kako će se to odraziti na rad? Ukoliko ministar ima te informacije dobro bi bilo da nam kaže da raspolaže s tim. Gdje odlaze ti anestezilozi, hoće li u Opću bolnicu? Ozbiljna je stvar ako vas 13 anesteziologa i specijalista napusti KCUS u ovom trenutku - istakao je na današnjoj sjednici Čampara.

Vranić je odgovorio Čampari da je jutros dobio ovu informaciju.

- Nažalost, jutros sam saznao, ovo je provjerena informacija. Nažalost, ili na njihovu sreću, 13 anesteziologa je dalo otkaze, tako da nakon sedam dana otkaznog roka prestat će da rade na KCUS-u. I mene kao ministra i Vladu je to zateklo. Dali smo obećanje da niko neće ostati bez posla jer ne dozvoljavamo svojevrsni mobing koji je natjerao ove ljude to da urade - istakao je Vranić.

Izvor:Avaz

Ne propustite