ZNA DODIK ŠTA GA ČEKA: Ponovo se oglasili iz Ambasade SAD-a u BiH, evo šta kažu o sjednici NSRS-a na kojoj će biti razgovarano “o rješenjima za BiH”

Objavljeno:05.05.2021 - 08:42
A A A Times Arial

Foto: Slobodna Bosna

Narodna skupština Republike Srpske pripremila je za nastavak 16. sjednice, koja će biti održana 11. maja, "Inicijativu za razgovor o mogućim rješenjima za BiH". U dokumentu navode da "u slučaju ignorisanja njihovih stavova, srpski konstitutivni narod zadržava pravo na smoopredjeljenje".

U inicijativi navode da je “izmijenjena dejtonska struktura BiH, i to na štetu entiteta, posebno Republike Srpske, i konstitutivnih naroda, posebno Srba i Hrvata”, te pozivaju “FBiH kao stranu i druga dva konstitutivna naroda – Hrvate i Bošnjake, da povedu miran i dostojanstven dijalog o mogućim rješenjima za BiH”.

U komentaru za N1 o ovoj sjednici i njenom dnevnom redu iz Ambasade SAD-a su poručili da je njihov stav po pitanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i BiH kao jedinstvene države čija je budućnost u euroatlantskoj zajednici dobro poznat i ostaje nepromijenjen.

“Mi nastavljamo biti čvrsto opredijeljeni za Bosnu i Hercegovinu kao demokratsku, multietničku, suverenu i nezavisnu državu s neupitnim teritorijalnim integritetom”, rekli su za N1 iz Ambasade SAD-a.

 

(SB, N1)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!