STRUČNJAK DAO SAVJET KOJI TREBATE ZNATI: Ako gaćice čuvate duže od godinu dana i sasvim čiste mogu da budu prenosnik BOLESTI, a evo na koliko treba da perete GRUDNJAKE

Porodica i zdravlje
STRUČNJAK DAO SAVJET KOJI TREBATE ZNATI: Ako gaćice čuvate duže od godinu dana i sasvim čiste mogu da budu prenosnik BOLESTI, a evo na koliko treba da perete GRUDNJAKE
.

Donji veš bi trebalo mijenjati novim svakih godinu dana, jer pranje ne može otkloniti sve bakterije. U suprotnom može doći do infekcije, pa čak i prenosa polnih bolesti.

Britanski dermatolog dr Širin Lakani upozorava da je dobro zameniti donji veš koji koristite barem na svakih 12 mjeseci, jer postoje istraživanja koja ukazuju na to da prašak za veš neće uvijek odstraniti sve bakterije sa veša.

"Tu su i zdrave bakterije, koje se prirodno nalaze na koži, kao i one koje mogu izazvati infekciju, čak i bolesti koje se inače se**ualno prenose", upozorava Lakani.

Stefani Tejlor, stručnjak za intimno zdravlje, kaže da bi žene dok spavaju ili vježbaju trebalo biti bez donjeg veša, kako bi održale zdravlje va*ine.

Pritom dr Lakani kaže da nije važno da li žene više vole "obične" ili tange, svaku vrstu gaćica trebalo bi obnoviti, odnosno zamijeniti jednom godišnje.

"Bez obzira na stil donjeg veša, on je uvek pogodno tlo za razvoj bakterija, pa i onih kojih se ne možete riješiti u veš mašini. Većina njih neće vam nanijeti štetu, mada s vremenom mogu početi stvarati probleme na "osjetljivom području" i izazvati upale mokraćnog kanala, iritacije", kaže Lakani dok Tejlor savetuje da kod sljedeće kupovine veša povedemo računa ne samo o kroju i i modernim uzorcima, nego i o materijalu i načinu šivenja.

"Grube površine i šavovi mogu uzrokovati trljanje kože i nelagodu, pa su mekši materijali uvek bolji izbor. Čipkaste ili mrežaste gaćice slatke su za posebne prilike, ali ne biste ih trebalo nositi svakodnevno. Mešavine svile i satena može izgledati lepo, ali odabir prozračnog materijala poput pamuka za svaki dan smanjiće rizik od zaraze, jer se stvara manje vlage na koži, kaže Stefani. Dodaje kako je vrlo važno pronaći i odgovarajuću veličinu donjeg veša.

"Ako nosite pogrešnu veličinu i malo vam je usko, to će smanjiti udobnost i poljuljati vam samopouzdanje. A tkanina koja je prejtesna na vašoj koži poveća će toplinu i stvoriti vlagu, što može iritirati intimno područje", upozorava Tejlor.

Uzak donji veš može izazvati i iritaciju dlačica i opet dovesti do infekcije folikula dlake, pa i o tome treba voditi računa.

Stefani dodaje da se žene ne bi trebalo bojati ni toga da povremeno budu bez donjeg veša. Ako imate zdravu va*inu, to neće uticati na zdravlje, a ako ste skloni problemima, može biti čak i korisno.

"Ako ste skloniji infekcijama, može biti dobra ideja da ne nosite donji veš u krevetu, jer to smanjuje vrijeme tokom kog je vaše intimno područje izloženo bakterijama, i nakupljanjem vlage i tako možete smanjiti rizik od infekcije. Neki stručnjaci to predlažu i dok vježbate, jer bakterije se brže šire u oznojenim i toplim zonama tijela", kaže Tejlor.

I grudnjake treba mijenjati bar jednom godišnje

I grudnjake bi trebalo prati nakon svakog trećeg ili četvrtog nošenja, i to na 30 stepeni, kako se ne bi oštetili i skupili na visokim temperaturama, savjetuju stručnjaci.

grudnjak

Kako je grudnjak cijeli dan direktno u kontaktu sa kožom i pazusima, na njemu se skuplja puno mrtve kože i znoja, kaže dr Lakan i dodaje kako je grudnjak dizajniran i nosimo ga zato da podrži osjetljivo tkivo i mišiće dojke, a sa čestim pranjem i protokom vremena može se razvući i izgubiti formu. Zato bismo ih obavezno trebalo zamijeniti svake godine, prenosi Daily Mail.

(Žena Blic)

 

Ne propustite