OD MASKE VAM ČESTO IZLAZE BUBULJICE ILI MODRICE? Dermatolozi imaju rešenje! EVO ŠTA TREBATE URADITI

Zanimljivosti
OD MASKE VAM ČESTO IZLAZE BUBULJICE ILI MODRICE? Dermatolozi imaju rešenje! EVO ŠTA TREBATE URADITI
.

Tim dermatologa je objasnio na koji način da njegujete vašu kožu dok nosite zaštitne maske. Nošenje maski za lice, pogotovo u vrijeme pandemije, može izazvati brojne promjene na koži.

Među njima najpoznatije su akne, bubuljice, iritacije i crvenilo.

Tim dermatologa je objasnio na koji način da njegujete vašu kožu dok nosite zaštitne maske.

Neosporno je da maske za lice smanjuju i sprječavaju širenje koronavirusa, međutim, njihova konstantna upotreba može uticati na stanje naše kože, potogovo ako je koža osjetljiva.

lice

Da bismo se zaštitili od virusa, možemo koristiti jednokratne maske koje se mogu kupiti u apoteci ili one od pamuka, koje morate prati svakodnevno jer se na njima skupljaju različite bakterije koje mogu biti kontraproduktivne po vaše zdravlje.Pamučnu masku dodatno možete i prepeglati jer će se na taj način zaustaviti dodatno širenje klica koje mogu uticati na stanje vaše kože lica.

Takođe, potrudite se da ispod maske ne nosite šminku jer koža neće moći da “diše”, doći će do začepljenja pora, što može izazvati različite upalne procese. Umjesto toga, korisnije je da na lice namažete neku kremu koja ima UV faktor kako biste se pravilno zaštitili od sunčevih zraka koji imaju sposobnost da prodiru kroz masku.

Akne

Ako su vam od maske izašle akne po licu, dobra opcija je da koristite sredstvo za umivanje lica prije nego što stavite masku, ali i nakon što je skinete. Takođe možete koristiti i tonik bez alkohola koji sadrži salicilnu kiselinu za hemijski piling. Potrudite se da izbjegavate običan piling za lice jer on može dodatno iziritirati vašu kožu ako imate akne.

Suha koža

Suha koža može nastati ukoliko koristite masku koja je napravljena tako da upija prirodno ulje vaše kože.

Da biste dovoljno hidrirali vašu kožu, što česće mažite lice kremama namjenjenih osobama koje imaju suhu kožu lica.

Folikulitis

Folikulitis je stanje koje nastaje kada se folikule dlake upale i zaraze. To može izazvati brojne probleme i iritacije na vašem licu. Uglavnom se manifestuje u vidu sitnih crvenih tačkica oko folikule dlake.

Adekvatna njega protiv folikulitisa podrazumevala bi svakodnevno umivanje umirujućim tonicima za lice. Ukoliko se folikulitis ipak pojavi na vašoj koži, potrudite se da ne dolazite u iskušenje da te bubuljice cijedite jer mogu izazvati dodatne upale na vašem licu.

Dermatitis

Alergijski kontaktni dermatitis manifestuje se u vidu obilnog crvenila, svrabeža i osipa i uglavnom je ograničen samo na kontaktno područje. Njega može prouzrokovati metalni dio maske koji se nalazi na vašem nosu i služi da maska bolje legne na vaše lice. Taj metalni dio se pravi od nikla, a nikal može izazvati različite probleme sa kožom.

Da vam se ne bi pojavio dermatitis, odmarajte kožu od zaštitnih maski što je češće moguće. Takođe, preporuka je da za pranje maski koristite blage deterdžente ili nežne sapune od prirodnih sastojaka koji mogu pomoći u tome da se izbjegne iritacija.

Modrice

One najčešće nastaju kod osoba koje veći dio dana nose masku, a uzrokuje ih oštećenje sitnih zidova krvnih sudova. Stavljajte hladne obloge kako se modrice dalje ne bi širile.Bakterijska infekcija koja je najčešće prouzrokovana stafilokokom i strepama.

Za liječenje kože koja boluje od ove infekcije možete koristiti antibakterijske masti, ali ponekad je potrebno u terapiju uvesti i oralne anbitiotike ukoliko su rane suviše otvorene i bolne.

Ne propustite