KRPELJA NIKAD NE VADITE SAMI, A PRIČE O ULJU I RAKIJI SU GLUPOST: Doktorica Marta objasnila kako se zaštititi od uboda

Objavljeno:01.05.2021 - 13:02
A A A Times Arial

Sezona krpelja u jeku, a ovi mitovi vas mogu koštati zdravlja!

Doktorka Marta Terzić objasnila je na Prvoj da krpelja trenutno ima mnogo. Pojavljuju se od proljeća do jeseni, a nisu svi zaraženi, već otprilike oko 30 odsto.

"Mi ne znamo koji je krpelj zaražen, kada ga vidimo. Ako nas ujede, najpametnije je da ljekar izvrši otklanjanje. Ako to sami radimo, važno je da ne koristimo alkohol, rakiju, da ga ne čupamo ni slučajno. Oni ispuštaju razne hemikalije koje mogu biti toksične. Najbolje je krpelja koji ste izvadili da stavite u vodu ili fiziološki rastvor, i onda se analizira da li je bio zaražen", rekla je dermatološkinja.

Krpelja koji ste izvadili odnesete u laboratoriju, kakva postoji na VMA, koja radi tu vrstu analiza.

"Na mjestu ujeda pojavljuje se reakcija kada je zaražen krpelj, prva će biti crveni prsten promera par santimetara, koji se potom širi. To je znak da je bio zaražen, ljekar će dati adekvatnu antibiotsku terapiju i možemo se izliječiti. Važno je to znati jer je lajmska bolest podmukla i dugotrajna, opasna bolest, napada mozak, periferni nervni sistem, vrlo često se teško dijagnostikuje i može oštetiti život", rekla je ona.

krpelj

Prsten oko uboda je znak, a potom se rade analize krvi i antitela koje pokazuju prisustvo parametara koji označavaju bolest.

Voditeljka je pitala da li je metoda trljanja mjesta uboda uljem preporučljiva, a doktora je rekla da se to ipak ne pokušava.

"Tim trljanjem se može dogoditi da ostane neki djelić, u smjeru suprotnom od kazaljke na satu zbog nožica se radi trljanje, ali svako natapanje krpelja dovodi do relaksacije i otpuštanja toksina. Ako krpelj stoji 24 sata, otpustiće toksine. Važno je zaštititi se. Pokrijte otvorene površine kože, čarape, patike, djeci uvucite pantalone u čarapice. Krpelj može pasti sa drveta, stavite i šešir. Ubod se rijetko osjeti i neko ne bude svjestan da mu se krpelj zakačio. Postoje i repelenti, sredstva protiv krpelja, prirodni i sintetički. Ne savjetuju se djeci mlađoj od dvije godine", rekla je ona.

(MONDO)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!