Monumentalne građevine

Ove misteriozne kamene građevine u Saudijskoj Arabiji starije su od piramida

Objavljeno:30.04.2021 - 16:54
A A A Times Arial

Hiljade monumentalnih građevina izgrađenih od kamenih zidova u Saudijskoj Arabiji starije su od egipatskih piramida i drevnih kamenih krugova Britanije, kažu istraživači - što ih čini možda najranijim ritualnim pejzažom koji je ikad identifikovan.

Studija objavljena u četvrtak u časopisu Antiquity pokazuje da su misteriozne strukture prošarane oko pustinje na sjeverozapadu Saudijske Arabije - nazvane "mustatils" od arapske riječi za "pravougaonik" - stare oko 7000 godina. To je mnogo starije nego što se očekivalo i oko 2000 godina starije od Stonehengea u Engleskoj ili od najstarije egipatske piramide.

"Smatramo ih monumentalnim krajolikom", rekla je Melissa Kennedy, arheolog sa Univerziteta zapadne Australije u Perthu i autor studije. “Govorimo o preko 1.000 mustatila. Te se stvari nalaze na preko 200 000 kvadratnih kilometara, i sve su vrlo sličnog oblika ... pa je to možda isto ritualno vjerovanje ili razumijevanje. "

a close up of a rock: The

Izvor: NBC News

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!