"ISKOČILO" VAM JE NEŠTO TAMO DOLE?: Dermatolog otkriva kako da znate da li je samo urasla dlaka ili nešto ozbiljnije

Porodica i zdravlje
"ISKOČILO" VAM JE NEŠTO TAMO DOLE?: Dermatolog otkriva kako da znate da li je samo urasla dlaka ili nešto ozbiljnije
.

Ako uklanjate dlačice na intimnoj regiji, moguće je da vam se desilo da neka od njih uraste i napravi vam neprijatnost.

Urasle dlake izazivaju bol, svrab, ne izgledaju baš privlačno, a ponekad mogu dovesti i do ozbiljnijih posljedica, kažu dermatolozi.

"Urastanje dlaka češće se događa na mestima gde ih uklanjate pincetom, depilacijom ili brijačem. Dlaka će rasti ispod kože, umjesto da probije površinu. To će izazvati izbočinu na koži koja može biti natečena, crvena, bolna ili će svrbiti. Tkivo oko dlake biće upaljeno jer tijelo pokušava da je 'istjera' napolje", objasnio je dr Morgan Rabak, dermatolog iz Njujorka.

Osobe koje imaju gušće, kovrdžavije ili oštrije dlake na intimnoj regiji u većem su riziku za urastanje, ali rizik povećava i nošenje uske odjeće koja se trlja o kožu i pravi iritaciju.

Takođe, ako se brijete "tamo dole" umjesto da dlake uklanjate iz korijena, povećavate rizik jer brijač na dlakama pravi oštru ivicu koja će se lakše zavući nazad pod kožu.

Urasle dlake same po sebi nisu opasne, iako su neprijatne i bolne. Ali, mogu izazvati nastanak ciste koja se može upaliti ili inficirati. Urasla dlaka može napraviti i absces, veliku izbočinu punu gnoja i upaljenog tkiva, čije pucanje može dovesti do infekcije okolnog tkiva. Ovaj problem na kraju se rješava antibioticima ali ako se ostavi predugo, može dovesti čak i do hospitalizacije.

Ovo su saveti za manji rizik od urastanja:

-Uvijek koristite oštar brijač

- Brijač povlačite u smjeru rasta dlake, a ne obrnuto

- Prije brijanja, kožu dobro pokvasite toplom vodom

- Koristite kremu za brijanje ili hidratantnu kremu

- Brijač ispirajte nakon svakog poteza

- Uradite piling kože prije uklanjanja dlaka

Najveći broj uraslih dlaka na kraju će se "izboriti" da izađu, i neće dalje praviti problem. Dermatolozi upozoravaju da ih ne bi trebalo dirati, pokušavati da ih "iscedite" kao da su bubuljice, i ne bi trebalo uklanjati dlake sa okolne kože dok se urasla dlaka ne zaceli.

Urasle dlake na intimnoj regiji razlikovaćete od drugih kožnih problema na sljedeći način. Vag,inalne akne ne sadrže "zarobljenu" dlaku, a izbočine imaju tečnost u sebi. Folikulitis, upala oko folikule dlake, izgledaće slično ali dlaka neće biti ispod kože. Genitalni herpes izaziva slične simptome, ali dok su urasle dlake "usamljena" pojava, herpes češće pravi izbočine koje su grupisane, i može izazvati i glavobolju ili temperaturu. Kod ljekara bi trebalo otići ako niste sigurni šta od svega ovoga imate ili ne možete da identifikujete izraslinu na intimnoj regiji.

(MONDO)

Ne propustite