Čokoladom protiv starenja: Podmlađuje kožu za 10 godina!
Istraživanja su pokazala da svakodnevni unos do deset grama ove čokolade menja strukturu u raznim slojevima kože toliko, da se postiže efekat podmlađivanja za 10 godina.
Britanski naučnici su napravili čokoladu protiv starenja, koja čak može i da "ispegla" bore.
Čokoladu koju su nazvali "estečok", napravili su stručnjaci Univerziteta Kembridž. Oni tvrde da samo jedna kockica od oko 7,5 grama, sadrži toliko antioksidanata, koliko i file lososa sa Aljaske, i isto toliko polifenola, koji efikasno pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, kao što ima u 100 grama crne čokolade.
Ispitivanja su trajala četiri nedjelje, a učesnici su svakoga dana morali da pojedu jednu kockicu "estečoka". Dokazano je da im je slatkiš koji sadrži nešto više kakaoa, poboljšao cirkulaciju i djelovao preventivno na proces nastanka bora.
"Klinička testiranja su pokazala da se upalni proces u koži smanjio, a tkivo obnovilo", rekao je jedan od učesnika ovog istraživanja, dr Ivan Petaev.
"Učestvovali su pedesetogodišnjaci i šezdesetogodišnjaci, a uvidom u kožne biomarkere smo utvrdili da im je koža nakon istraživanja vraćena na nivo kao kada su imali 20 ili 30 godina. Poboljšali smo fiziologiju kože, i istovremeno usporili starenje".
Ipak, neki ljekari su po pitanju ovog proizvoda veliki skeptici.
"Sigurno je da čokolada sadrži neke supstance koje mogu uspješno da pomognu u borbi protiv bolesti i starenja, ali ne smijemo da zaboravimo da konzumacija velike količnine čokolade može da dovede do povećanja broja unijetih kalorija, a samim tim i do gojaznosti", upozoravaju ljekari Univerziteta u Glazgovu.
"Zbog toga bi istraživači morali da svoje tvrdnje potkrepe dodatnim dokazima, koji će dati odgovore na još brojna pitanja i nedoumice", naveli su.
Specijalista za ishranu Koledž univerziteta u Londonu, doktor Džordž Grimbl je dodao da su ranija ispitivanja pokazala da efikasnost usporenog antioksidanta astaksantina veća kada se primjenjuje direktno na kožu, a ne kada učestvuje u procesu varenja.
"Ipak, treba naglasiti da astaksantin zaista ima antioksidantno djelovanje, i veoma malo negativnih efekata, tako da ovaj pronalazak djeluje obećavajuće. Međutim, još je rano da se donose zaključci o dugotrajnim efektima", rekao je Grimbl.
U kutuji doza za tri nedelje
Kocka čokolade, inače, sadrži samo 38 kalorija, i zbog toga mogu da je uzimaju i dijabetičari. Prodavaće se u luksuznom pakovanju, svaka kockica će biti posebno upakovana, a u kutiji će se nalaziti "doza" za tri nedelje. Čokolada bi uskoro trebalo da se pojavi na tržištu.