ANALIZA KOMPLEKSNE SITUACIJE U ČADU NAKON SMRTI PREDSJEDNIKA IDRISSA: Tko su zapravo FACT pobunjenici? Jesu li ih na jugu Libije stvorili Haftar i ruske privatne vojske? I zašto će Pariz podržati mladog generala, Idrissovog sina?

Svijet
ANALIZA KOMPLEKSNE SITUACIJE U ČADU NAKON SMRTI PREDSJEDNIKA IDRISSA: Tko su zapravo FACT pobunjenici? Jesu li ih na jugu Libije stvorili Haftar i ruske privatne vojske? I zašto će Pariz podržati mladog generala, Idrissovog sina?
Nakon više od 30 godina vladavine ovog tjedna u sukobu vojske i pobunjenika ubijen je predsjednik Čada, Idriss Deby. Ali tko su pobunjenici koji jurišaju sa sjevera prema N'Djameni, glavnom gradu Čada? Nazivaju se Front za promjenu i slogu Čada (FACT). U ofenzivu su krenuli 11. travnja iz pravca južne Libije, a u ovom trenutku se nalaze na nekoliko stotina kilometara od glavnog grada.

Nakon više od 30 godina vladavine ovog tjedna u sukobu vojske i pobunjenika ubijen je predsjednik Čada, Idriss Deby. Ali tko su pobunjenici koji jurišaju sa sjevera prema N'Djameni, glavnom gradu Čada? Nazivaju se Front za promjenu i slogu Čada (FACT). U ofenzivu su krenuli 11. travnja iz pravca južne Libije, a u ovom trenutku se nalaze na nekoliko stotina kilometara od glavnog grada.

Ofenzivu su pokrenuli silovitim napadom na pogranične vojne postaje napredujući s prepoznatljivim pick-up vozilima kakva su se naročito istaknula za vrijeme rata u Libiji 2011. godine. Deset godina kasnije malo toga se promijenilo, a konflikt u Libiji i dalje mijenja širi prostor Afrike. Podsjetimo, prodor ekstremista u Mali također je direktno vezan uz rat u Libiji (i ogromne količine oružja koje je anti-Gaddafi koalicija 2011. dostavila islamističkim pobunjenicima).

Ovo nije bilo prvi puta da se predsjednik Deby pridružio trupama na samoj fronti za vrijeme borbe protiv pobunjenika, no u utorak za vrijeme borbi je i ubijen. Njegov sin, 37-godišnji general Mahamat Idriss Deby odmah je proglašen za njegovog nasljednika - iako bi prema Ustavu vlast privremeno trebao preuzeti predsjednik parlamenta. No, vojska je odmah suspendirala Ustav te raspustila Vladu i parlament ističući kako će "u roku od 18 mjeseci održati slobodne i demokratske izbore".

No, FACT-ovci najavljuju osvajanje glavnog grada te poručuju kako "Čad nije monarhija" te kako neće dozvoliti dinastijsko upravljanje zemljom,

Ali tko su zapravo FACT pobunjenici? Jerome Tubiana, stručnjak za Čad, dao je intervjuu za Al-Jazeeru te pojasnio situaciju. Ističe kako je FACT osnovao dugogodišnji pobunjenik po imenu Mahamat Mahadi Ali koji tvrdi da je postao pobunjenik još 1978., s 14 godina, kao dijete-vojnik. Od onda se borio protiv nekoliko vlasti u Čadu, a većinu vremena je proveo u egzilu u Francuskoj gdje je bio i član Francuske socijalističke stranke (riječ je o socijal-demokratima, bivši francuski predsjednik Francois Hollande bio je član ove stranke).

Bio je i član pobunjeničke alijanse UFDD (Unija snaga za demokraciju i razvoj) koja je 2008. skoro srušila Debya s vlasti. UFDD je bio pod vodstvom starijeg pobunjenika (također egzilant u Francuskoj), Mahamata Nourija. 2015. Noruti šalje Alija iz Pariza u južnu Libiju da organizira ostatke UFDD boraca. No, došavši na jug Libije Ali je uvidio da Nouri baš i nema snažnu podršku pa je tako preuzeo dio njegovih boraca i osnovao svoju skupinu, spomenuti FACT.

Kako je sve ovo povezano s Libijom? Kao što i znamo, u vrijeme dok je Ali osnivao FACT na jugu Libije, u Libiji je trajao žestoki sukob između snaga iz Tripolija i Haftarovih snaga s istoka. U jednom trenutku Khalifa Haftar kontrolirao je gotovo cijelu Libiju pa tako i južni teritorij. FACT-ovci su bili stacionirani u regiji Jufra kada je istu zauzeo Haftar 2017. Imajući u vidu da je Haftar bio podržan i od strane Čada i Francuske, jel izbio sukob? Ne, štoviše, FACT i Haftar su sklopili sporazum, a dobili su i vojnu potporu od Haftara (čiji prelazak "s jedne na drugu stranu" je već poznata stvar).

FACT je uvelike sastavljen od pripadnika plemena Toubou ("ljudi s kamena") koje se ponekad naziva i arapskim imenom Gouran. Riječ je o etničkoj skupini koja većinom živi na sjeveru Čada, dakle u pustinjskom dijelu zemlje. Najveća etnička skupina je pak Sara čiji pripadnici žive na jugu, odnosno južno od Sahela (predsjednik Deby je pak pripadao manjoj etničkoj skupini Zaghawa, nomadskom narodu s istoka Čada). Toubou su isto nomadski narod podijeljen u klanove (svaki klan najčešće ima svoju oazu).

Jesu li FACT-ovci isključivo Touboui? Ne nužno, čak i neki pripadnici Debyeve skupine Zaghawa pridružili su im se. Sad, nakon što je Deby ubijen, za očekivati je da će FACT postati vrlo popularan i kod drugih manjih pobunjeničkih skupina.

No, ovaj veliki proboj FACT-a iz Libije prema jugu, bez sumnje, je omogućen od strane libijskog vojskovođe Khalifa Haftara koji ih je intenzivno naoružao. Imajući u vidu da je Deby bio lojalan saveznik Pariza, francuske vlasti bit će vrlo ljute na Haftara zbog ovoga. Duboko razočarani svakako će biti i Deby lojalisti u Čadu koji su vjerovali da je Haftar na njihovoj strani.

Ima li možda Rusija neke veze s ovom pričom? Podsjetimo, Haftar, kao nekadašnji anti-Gaddafi pobunjenik (prije toga bio je njegov saveznik, ali nakon zavade Haftar bježi u SAD gdje navodno postaje CIA-in čovjek) postao je Zapadnim silama sumnjiv kada se počeo intenzivnije "družiti" s Rusima. Kasnije je, vjeruje se, potpuno prešao na rusku stranu, a Rusija ga je podržavala (putem svojih "privatnih vojski" kao što je Wagner grupa) u nastojanju osvajanja Tripolija. No, tada se u cijelu priču uplela i Turska sa svojim vrlo učinkovitim dronovima te su snage iz Tripolija uspjele odbaciti Haftara natrag.

No, postoje i glasine da je ruska privatna vojska Wagner također na jugu Libije naoružavala i FACT pobunjenike. Konkretnih dokaza baš i nema, ali to je nešto o čemu se "priča" već neko vrijeme, a nakon ovog ubojstva predsjednika Debya teorije bi mogle postati još i eksponiranije.

Tko je pak mladi general koji je preuzeo vlast u zemlji? Mahamat Deby je sin ubijenog Idrissa, ima 37 godina, nadimak mu je "Kaka", a istaknuo se kao zapovjednik čadskih snaga za vrijeme operacije protiv militanata u Maliju. To mu je, unatoč mladim godinama, dalo određenu reputaciju kod vojske.

Stabilizirati zemlju, i uopće obraniti glavni grad nakon smrti njegova oca, bit će najveći izazov mladog generala, sada i predsjednika. Razne skupine mogle bi preći na stranu FACT-ovaca. No, pojedini izvori navode kako će ga Francuska podržati. Da, Pariz bi preferirao nekakvu civilnu vlast, no u ovoj situaciji prihvatit će i mladog generala. Njegov otac bio je veliki borac protiv islamističkih militanata (iako je i sam musliman sunit), a Francuskoj, koja ima velike postkolonijalne interese u Africi, treba netko tko će im pomoći zaustaviti militante koji jačaju u brojnim afričkim zemljama. Vojska Čada prošle godine vodila je brojne operacije protiv Boko Harama i ISIL-ovog ogranka u Zapadnoj Africi, naročito oko jezera Čad. Nadalje, Francuska ima nekoliko vojnih baza na prostoru Čada. U glavnom gradu N'Djamena je centralno zapovjedništvo francuske protuterorističke operacije za cijelu regiju Zapadne Afrike. No, tamo je svega oko 1 000 francuskih vojnika i nekoliko Mirage 2000 vojnih zrakoplova (nedovoljno da bi se zaustavilo FACT-ovu ofenzivu). Francuska također ima dvije manje baze u čadskoj Faya-Largeau regiji, jednu u blizini sjeverne granice s Libijom te jednu na granici sa Sudanom i Srednjoafričkom Republikom. Hoće li to biti dovoljno za obranu od FACT-a? Vrijeme će pokazati, no idući dani i tjedni u Čadu mogli bi biti iznimno napeti. Nije isključeno ni da neka treća strana (islamisti) iskoristi ovu gužvu i ubaci se u Čad.

Ne propustite