FUKSIJA (MINĐUŠICA) JE KRALJICA TERASA I DVORIŠTA: Uz ova 2 jednostavna trika cvjetat će duže i biće bujnija

Praktična žena
FUKSIJA (MINĐUŠICA) JE KRALJICA TERASA I DVORIŠTA: Uz ova 2 jednostavna trika cvjetat će duže i biće bujnija
-

Zbog raskošnog cvijeta koji liči na nakit, ova prelijepa biljka ponijela je naziv minđušica

Fuksija, u narodu poznatija kao minđušica, je uz petunije i muškatle najčešće saksijsko cvijeće za terasu.

Cvjetovi se sastoje iz četiri latice koje formiraju čašicu, a iz nje se pružaju dugi prašnici i tučak. Zbog  karakterističnog izgleda mnoge podsjećaju na balerinu koja igra ili zvončiće.

Prema obliku cvjetovi fuksije mogu biti jednostruki, polupuni i puni.

Kad je riječ o bojama, zastupljene su u bezbroj kombinacija – počev od crvene, ružičaste i bijele, preko plavičaste i ljubičaste, po do dvobojnih.

Idealno vreme za sadnju i presađivanje

Fuksija nas često asocira na djetinjstvo i terase naših baka. U svijetu postoji više od 2.000 vrsta ovog cvijeta. Pojedine rastu u vidu žbuna ili uspravno.

Osim na terasama, srećemo ih i kao saksijsko cvijeće u unutrašnjosti doma.

Uspijevaju na skoro svim dobro propusnim zemljištima sa dodatkom humusa.

Fuksija se najčešće sadi u maju ili junu, kada ne postoji opasnost od zimskih mrazeva, a presađuje se samo u novembru.

Nema jak korijen, pa nije potrebna velika saksija. Dovoljno je da je presadite u za dva broja veću posudu. Pri presađivanju koristite baštensku zemlju i zemlju za cvijeće u koju ste dodali malo humusa i koštanog brašna.

Razmnožavanje iz lista i pupoljka

Razmnožava se reznicama listova što je najjednostavniji način, kao i  izdancima bez pupoljaka dugim 7 do 10 cm.

Može se, takođe, razmnožavati i sjemenom. Odreže se tako da samo ima vrh i tri para listova. Posljednjih par listova pri dnu se uklone, pa se reznica posadi u zemlju.

Kada reznice puste korijene, poslije tri do četiri nedelje potrebno je premestiti ih u posude širine šest do 10 santimetara.

Zemlja uvijek mora biti vlažna, ali ne i mokra.

Trikovi za njegu

Ukoliko gajite fuksiju u visećim saksijama potrebno je da je zalivate svakodnevno. Sorte koje gajite u klasičnim saksijama trebalo bi zalivati na par dana.

Na zalivanje treba obratiti pažnju, jer ukoliko se voda sipa preko cvjetova i listova biljka može lako da propadne. Fuksiju nikada ne bi trebalo da natopite vodom; ako vam se to dogodi, obavezno odlijte vodu iz podloška saksije.

Minđušica je biljka laka za gajenje samo ako se redovno zaliva, dobija dovoljnu količinu svjetlosti i nije direktno izložena suncu. Ona traži svjetlost, ali joj prija da bude u hladovini.

Ako je ljeto pretoplo, neophodno je zalivati je dva puta na dan. Takođe je potrebno prihranjivati je na svake dvije sedmice od februara pa do avgusta.

Zimi je poželjno čuvati je u prostoriji koja nije pretopla i zalivati na svake tri do četiri sedmice.

fuchsia-33838251920-830x0

Pronađite joj pravo mjesto

Većina vrsta minđušice cvjeta od maja do septembra, mada sve zavisi od same vrste kao i od klimatskih uslova.

Neke vrste su otporne na zimu i hladnoću, mada većina ih cvjeta samo nekoliko mjeseci. Mogu se čuvati u kući, dvorištu ili na terasi tokom toplijih mjeseci, samo je bitno da su u hladovini i da saksije ne premeštate s jednog mjesta na drugo.

Minđušica je poznata po tome što ume da se "pobuni" ako je "preselite" - tada će za kratko vrijeme ostati bez cvjetova i neće rađati nove dok se ne prilagodi novom okruženju.

Ukoliko se čuva i gaji u kući, najviše će joj prijati mesto pored istočnog ili zapadnog prozora, dok je u dvorištu bitno da nema direktan dodir sa suncem.

Fuksija je najčešće osuđena na bolesti vinove pipe i bolest lisnih ušiju koja dovodi do savijanja listova.

Zna da je zadesi i bolest sive plijesni, kao botritis od koga dolazi do oštećenja cvjetova i pojave mrlja na listovima.

Da biste zaštitili fuksiju od bolesti i štetočina bitno je da biljke ne sadite jednu blizu druge ili u grupi, i ne treba joj zalivati listove.

fuchsia-51537301920-830x0

Trikovi za bujnost

Da bi biljka bujno cvjetala, redovno joj uklanjajte osušene listove i cvjetove, a možete i da je orežete - tada će početi da raste "kao iz vode".

Kad prođu topli ljetnji dani, unesite saksiju sa fuksijom u kuću, pa ostavite da miruje do novembra. Tada je presadite u dva broja veću posudu i smjestite tamo gdje će imati dovoljno svjetlosti, kako bi mogla ugodno da prezimi.

S proljeća je opet orežite prije nego što je iznesete na terasu ili u dvorište - tako ćete je podmladiti i podstaći da izbacuje više listova i više cvjetova.

(telegraf.rs)

Ne propustite