Britanski ambasador razočarao Dodika, nema ništa od razlaza u BiH

Objavljeno:21.04.2021 - 23:51
A A A Times Arial

Britanski ambasador Matthew Field prokomentarisao je danas sve glasnije najave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika o takozvanom mirnom razdruživanju.

Tom prilikom, Field je Dodika i sve njegove istomišljenike podsjetio na dobro poznati stav Velike Britanije, ali i Savjeta za provođenje mira, kako od cijepanja BiH nema ništa.  

- Podsjetnik da je Velika Britanija, kao i sve članice PIC-a, posvećena “teritorijalnom integritetu i temeljnoj strukturi BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta...” i da “entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH. Sva retorika u suprotnom pravcu vodi ka podjelama i odvraća pažnju s ključnog rada na poboljšanju života građana i rada na ekonomskim i zdravstvenim posljedicama pandemije - napisao je Field na Twitteru.

Uz ovu poruku, Field je podsjetio i na jedan od ranijih zaključaka PIC-a.

- Upravni odbor Savjeta za provođenje mira podsjetio je sve strane na njihovu obavezu da u potpunosti poštuju Mirovni sporazum, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika. Upravni odbor je još jednom potvrdio svoje neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta. Upravni odbor je ponovio da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH. Upravni odbor je podsjetio vlasti u BiH da je Ustav BiH sastavni dio Opšteg okvirnog sporazuma za mir i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i moraju se provoditi - dodao je Field.

 

(NAP)
 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!