Pravda za Davida: Odgođeno ročište, ”svi tužioci bolesni”

Aktuelno
Pravda za Davida: Odgođeno ročište, ”svi tužioci bolesni”
.

Ogođeno ročište optuženima za uništavanje dokaza u predmetu "David Dragičević". U sudnici se nije pojavio tužilac Dalibor Vrećo. Sutkinja je objasnila kako je tužilaštvo juče dostavilo dopis u kojem se navodi kako je Vrećo zaražen koronavirusom. Pred početak ročišta, pred sudom su se pojavili članovi skupine Pravda za Davida.

“Tužilac iz odjeljenja za zataškavanje”. “Vrećo čeka te robija”. Samo su neke od poruka sa transparenata koje su nosili pripadnici grupe Pravda za Davida.

“Tužilac koji zastupa današnju optužnicu je isti onaj koji je tri godine znamo kako vodio istragu o ubistvu Davida Dragičevića. Nije vodio nikako. Odnosno on lično nije imao interes da se rasvijetli u potpunosti to ubistvo”. Zaključio je ovo Ozren Perduv, Pravda za Davida.

Na današnjem ročištu trebao je biti održan glavni pretres protiv kriminalističkih tehničara Policijske uprave Banjaluka. Luka Mikica Marijanac i Zoran Bošnjak sumnjiče se da su počinili krivično djelo. Odnosno da su uništili donji veš Davida Dragičevića. Koji je trebao poslužiti kao dokaz u istrazi.

“Glavni pretres krim tehničarima koji su uništili Davidove bokserice je odgođen. Tužilac navodno zaražen COVID-19. Tužilaštvo nije bilo u mogućnosti da obezbijedi nekog drugog tužioca. Koliko sam ja shvatila svi su tužioci bolesni”, kaže Sofija Grmuša, Pravda za Davida.

Na suđenju se nije pojavio ni glavni svjedok Siniša Kojdić. Navodno mu nije dostavljen sudski poziv.

“Inspektor Kojdić ne nalazi se na adresi na kojoj je bio. Kada je pokrenuta optužnica. Ročište je odgođeno za 17. jun u 11 časova”, navodi Merlina Ivić, Pravda za Davida.

Beživotno tijelo dvadestjednogodišnjeg mladića pronađeno je na ušću Crkvene u Vrbas prije tri godine. Do danas istragom nije rasvijetljen ovaj slučaj. Nedavno je predmet preuzelo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

 

(N1)

Ne propustite