TEME

NJEMAČKA PRED OGROMNIM PROMJENAMA: CDU/CSU više nije najmoćnija politička opcija u zemlji, a nova kancelarka mogla bi biti mlada Annalena Baerbock koja najavljuje puno stroži stav prema Rusiji

Objavljeno:21.04.2021 - 17:08
A A A Times Arial

Svaka zemlja koja ima jednog te istog lidera po dva desetljeća ili više naći će se u određenoj krizi kada dođe vrijeme za tranziciju, a jedno je sigurno - vrijeme, bez obzira na godine, uvijek dođe. Nakon gotovo dva desetljeća došlo je vrijeme i za tranziciju vlasti u Njemačkoj, a tamo se od 2005. na funkciji kancelarke nalazi Angela Merkel. Na funkciji liderice najveće stranke, CDU (Kršćansko-demokratska unija), Merkel je bila od 2000. godine (do 2018. godine).

Ove godine, u rujnu, održat će se novi izbori, a na istima više neće biti Angele Merkel koja po isteku mandata odlazi u mirovinu. Jučer je pak potvrđeno kako će kandidat CDU-a biti ujedno i novi lider CDU-a, Armin Laschet.
No, čim je objavljeno da će Laschet biti kandidat za kancelara, nove ankete pokazale su pad potpore za CDU/CSU uniju i po prvi put nakon dugog niza godina ova politička opcija više nije najmoćnija opcija u Njemačkoj.

Tko je onda na prvom mjestu? Zeleni, dakako. Njemačka stranka Zelenih u ovom trenutku - prema anketi Forsa instituta - ima potporu od 28%. CDU/CSU su pali na drugo mjesto te imaju 21%.

Ovo je velika prednost za Zelene, a do izbora je ostalo malo (održavaju se 26. rujna ove godine).

Njemački Zeleni (Die Grünen) stranka su koja postoji već više od 40 godina (osnovani su 1980. godine), a sad bi, po prvi put u svojoj povijesti, mogli postati i najmoćnija stranka u njemačkom parlamentu (Bundestag). Ne samo to, već bi u tom slučaju novi njemački kancelar mogao biti upravo iz ove stranke. I to bi ponovno bila kancelarka - naime, Zeleni su već odabrali svoju kandidatkinju, to je mlada Annalena Baerbock (rođena je iste godina kad je i osnovana stranka Zelenih!).

Takva promjena bi bila ogromna za Njemačku, a svakako bi se osjetila i u cijeloj Europi (i šire). Naime, mlađa generacija Zelenih, svakako i Baerbock, žele snažniju EU vanjsku politiku te zauzimaju stroži stav prema, primjerice, Rusiji. Također su i znatnije pro-NATO orijentirani od starije generacije Zelenih.

Baerbock je potvrđena kao kandidatkinja za kancelarku prije nekoliko dana, a u svom prvom intervjuu od potvrde, u ponedjeljak, osvrnula se na vanjsku politiku i konkretno na Rusiju. Na pitanje smatra li i ona, kao i Joe Biden, da je Putin "ubojica", poručila je: "Vidimo da Kremlj, i predsjednik na vlasti, puštaju jednog čovjeka da umre". Dakako, pritom se referirala na Alekseja Navaljnog koji se nalazi u zatvoru. "Što se tiče pitanja je li Putin ubojica, izvana se ne može točno reći tko je odgovoran za ovo. Putin je odgovoran za svoj režim. On je predsjednik jednog režima koji ima aktere koji su pokušali ubiti Navaljnog", rekla je referirajući se pak na trovanje Alekseja Navaljnog koji se zatim oporavljao u njemačkoj bolnici.

U intervjuu je također rekla kako njemačke vlasti moraju koristi "jasan jezik" prema Rusiji te je još jednom kritizirala projekt Sjeverni tok 2.

Osim Putina, također je kritizirala i turskog predsjednika Erdogana. "To su autoritarni akteri", rekla je.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!