PRIJEDLOG ZA DANAŠNJI IFTAR: Sataraš, špagete i neodoljiva šampita (RECEPT)

Praktična žena
PRIJEDLOG ZA DANAŠNJI IFTAR: Sataraš, špagete i neodoljiva šampita  (RECEPT)
Za današnji ifatarski meni Novi.ba vam donosi sljedeće prijedloge. 

Za današnji ifatarski meni Novi.ba vam donosi sljedeće prijedloge. 

Za predjelo: 

SATARAŠ 

sataras-042993a8d05169ca755fbf8d2160072c-header

Potrebno je:  500 g paprike, 500 g paradajz, 1 glavica većeg luka, 5 kašika ulja, 1 manja kašika šećera, sol, biber, vegeta.

Priprema: Papriku očistiti i narezati na manje komadiće, a luk na listiće. Paradajz oguliti, odstraniti  sjemenke i narezati na komadiće. U širokoj tavi na ugrijanom ulju svijetlo propržite luk, dodajte šećer a zatim pripremljenu papriku. Kad paprika malo omekša, umiješati paradajz i vegetu pa nastavite pirjati sve dok sva tekućina ne ispari. Na kraju sataraš posoliti i pobiberiti. Sataraš možete poslužiti na više načina: kao toplo predjelo ili mali obrok s raznim prilozima.

Za glavno jelo: 

ŠPAGETE SA GLJIVAMA I PAPRIKAMA U PARADAJZ SOSU 

spagete

Potrebno je : 1 pakovanje špaget, 1 paprika, 2 male konzervice gljiva, 500 ml špageti sos, 1 kašika crnog brašna (može i bijelo).

Priprema: Na malo ulja i malo soli propržiti papriku isječenu na kockice. Paprikama dodajte ocijeđene gljive iz konzerev i prodinstajte.
Kad paprika omekša dodajti brašno i sve dobro promiješati. Dodati paradajz sos, izmješati i pustiti da prokrčka. Špagete skuhati u slanoj vodi, ocijediti i dodati im sos.

 

Za desert: 

ŠAMPITA 

sampita

Biskvit:

6 žumanjaka
6 kašika šećera
6 kašika ulja
3 kašike mlijeka
6 kašika brašna
1 mala kašičica praška za pecivo
Postupak znate, umutite žumanjke i šećer, dodate ulje, mlijeko i brašno (ravne kašike) sa praškom za pecivo
Peći oko 20 minuta na 180 stepeni

Sirup:
500 grama šećera
100 ml vode
Samo da se šecer potopi u vodi

Zaljev vruć dodajete u umućene bjelanjke i to po malo, stalno muteći bez prekida… Kad osjetite da lopatice dobro ostavljaju tragove u snijegu i da teže se pokreću za ovu mjeru od 6 jaja dovoljno je mutiti oko 15 minuta na najvećoj brzini..Vidite kako snijeg dobije i lijep sjaj.

 

 

 

Ne propustite