KRISTALNI KAKTUS ĆE VAS OSVOJITI NA PRVI POGLED: Evo kako se uzgaja, LAKO I USPIJEVA BAŠ SVIMA

Praktična žena
KRISTALNI KAKTUS ĆE VAS OSVOJITI NA PRVI POGLED: Evo kako se uzgaja, LAKO I USPIJEVA BAŠ SVIMA
.

Ističe se neobičnim izgledom, a uspijeva baš svima

Zbog neobičnog izgleda, vrlo brzo je uspio da osvoji sve ljubitelje cvijeća. Ovaj dijamantski kaktus, poznatiji pod imenom havorcija cooperi se vrlo jednostavno gaji, a stručnjaci kažu da uspijeva baš svima. Čak iako ste početnik, možete gajiti ovaj cvijet.

Radi se o spororastućem sukulentu porijeklom iz južne Afrike. Ova sorta biljke ima sitne, mesnate listove koji rastu u rozetama i koji su u jednom dijelu potpuno prozirni, što biljci daje jedinstven izgled.

Upravo se zbog izgleda listova naziva i kristalnim kaktusom. Cveta u proleće i leto, voli jako osvetljene prostorije, ali ne i direktnu izloženost Suncu.

Najviše im odgovarati boravak na prozoru na kojem će tokom dana imati barem tri do četiri sata jakog izvora prirodnog svjetla.

Iako preferira visoke temperature, uspijeva i na hladnijim temperaturama. Ipak, vodite računa da temperatura na kojoj boravi ne bude niža od četiri jer može doći do smrzavanja.

Što se tiče zalivanja, tokom ljetnih mjeseci zalivajte ih izdašno i imajte na umu da se zemlja između dva zalivanja mora potpuno osušiti. Tokom zimskim mjeseci biljku je dovoljno zalivati jednom mjesečno. Pobrinite se da posuda u koju je posađena ima drenažne rupe, piše "Stil".

Zahtjevi koje ima kristalni kaktus kada je nega u pitanju su slični onima koje ima i aloe vera. Stručnjaci kažu da ova interesantna biljka uspeva baš svima, pa nećete morati da uložite puno truda ukoliko odlučite da nabavite ovaj kaktus.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli @chonkysuccs

 

Ne propustite