SVI PRAVE 1 GREŠKU, SRPSKI TRAVAR UPOZORIO: Ova biljka je čudotvorac za prelome i kožu, ali samo ovako smije da se koristi

Porodica i zdravlje
SVI PRAVE 1 GREŠKU, SRPSKI TRAVAR UPOZORIO: Ova biljka je čudotvorac za prelome i kožu, ali samo ovako smije da se koristi
.

Ljekovite efekte ove biljke potvrdila je i nauka.

Već godinama se gavez koristi u narodnom vidarstvu kao melem za zarastanje rana i slomljenih kostiju, jer stimuliše stvaranje novih ćelija. Travar i novinar Momčilo Antonijević istakao je da je jako važno kako se ova biljka koristi kao i koji njeni dijelovi su najkorisniji.

"Gavez je nevjerovatna biljka. Sadrži alantoin zahvaljujući kojem stimuliše stvaranje svih novih ćelija. Alantoin nam je poznat iz tretmana sa puževima da bi se koža zategla i izgledala bolje“,  rekao je on gostujući na RTS-u i dodao o čemu moramo da vodimo računa.

"Važno je reći da obloge od kuhanog gaveza ne treba nikad stavljati na otvorenu ranu, na ranu koja je blizu zgloba, niti na kost koja nije namještena", upozorio je.

gavez-printscreen

foto: Printscreen/ Youtube

"Ljudi ne treba da se plaše, oni neće izazvati okoštavanje zglobova jer je to potpuno druga vrsta melema i slobodno smiju da se koriste, čak se preporučuju kod reumatizma, bolova u zglobovima, kostima“, objašnjava Antonijević dodajući da se ovi preparati često prave od korijena, ali nekada sadrže i list i cvijet gaveza.

Kako korijen gaveza postoje tvrd kada se osuši, najbolje ga je poslije branja iseckati. Ako koristite svjež, možete ga izrendati. Dvije supene kašike suvog ili svježeg gaveza kuha se u šolji mlijeka. Gusta smjesa treba da se stavi na parče gaze i time previje željeno mjesto. Držite dva sata.

 Izvor: Lepa&Srećna

Ne propustite