PRIJEDLOG ZA VEČERAŠNJI IFTAR: Paradajz čorba, hadžijski ćevap i čokoladna pita (RECEPT)

Aktuelno
PRIJEDLOG ZA VEČERAŠNJI IFTAR: Paradajz čorba, hadžijski ćevap i čokoladna pita (RECEPT)
Novi.ba nastavlja s praksom prijedloga za iftarski meni. 

Novi.ba nastavlja s praksom prijedloga za iftarski meni. 

Tako ćemo vam ovaj put preporučiti sljedeća jela:

Predjelo: Paradajz čorba

paradajz-corba
Sastav: 600 ml soka od paradajza, 300 ml biljne pavlake, sok jednog limuna, tabasco sos, so, biber, origano i 50 g pepečenog tosta

Priprema:
U blender staviti sok od paradajza, biljnu pavlaku, sok limuna i začine. Sve zajedno izmiksati, servirati i ukrasiti listićima origana. Uz toplu ili hladnu čorbu poslužiti prepečen tost.

Glavno jelo: Hadžijski ćevap s teletinom

hadzijski-cevap
Sastav: 200 g teletine, 2 glavice luka, mala mrkva, sitno sjeckani peršun, 1 manja crvena paprika, 7-8 manjih šampinjona, 1 paradajz, so, vegeta, biber.

Temeljac: pola goveđe kocke za supu + 200 ml vruće vode, pek. papir + konac.    

Priprema:
Teletinu isjeckati na kockice, šampinjone na listiće, luk isjecakati na sitno, crvenu papriku isjeći na tanke trake, paradajz na kockice, mrkvu usitniti. Za temeljac će vam biti potrebno: Pola goveđe kocke za supu koju ćete zaliti sa 200 ml vruće vode i sve izmiješati.

Na malo ulja ispržiti luk, posoliti, pobiberiti, dodati meso i njega pržiti zajedno s lukom. Kada je meso isprženo dodati isjeckanu mrkvu, paradajz i papriku, izmiješati i pržiti sve zajedno. Poklopiti šerpu i povremeno miješati, po potrebi smanjiti temperaturu. Dodati isječene šampinjone i sitno sjeckani peršun, sve izmiješati i kratko propržiti. 

Zaliti goveđim temeljcem, izmiješati , pustiti da sve se krčka na laganoj vatri, paziti da ne ispari sva tekućina. Pripremiti 4 zdjelice (da bi ravnomjerno rasporedili), u svaku staviti pek. papir izrezan na kvadrate, sadržaj iz šerpe rasporediti u sva 4 pek. papira. Papir rukom stegnuti, zavrnuti malo i svezati koncem. Pek. papir staviti u tepsiju pa na njega staviti hadžijske ćevape, pek. papir zavrnuti i uliti 1 šolju vode u tepsiju, te u zagrijanu rernu staviti da se peče na 200 stepeni oko 30 minuta. 

Desert: Čokoladna pita

cokoladna-pita

Sastav:

Tijesto: 250 gr brašna, 60 gr šećera, malo soli, 150 gr margarina ili maslaca, 1 jaje.

Krema: 150 gr čokolade tamne, 140 gr margarina ili maslaca, 4 kašike kakaa, malo soli, 4 jaja, 150 gr šećera, 3 kašike pavlake.

Priprema:
U posudu poiješati brašno, šećer, sol, maslac i jaje. Sve rucno uiješati dok ne dobijemo kompaktnu smjesu. Razvući u kalup 26 cm do ivice i staviti na 180C oko 15 min da se zapeče. Prije stavljanja tijesta u rernu tijesto nabockati viljuškom.

Za kremu na pari otopiti margarin ili maslac, čokoladu i kakao. U drugu zdjelu mikserom izmiješati jaja i sećer te dodati pavlaku. U smjesu od jaja dodati otopljene sastojke i kratko izmiksati. Izvaditi tijesto iz pećnice te staviti nadjev i smanjiti temperaturu na 150C i ostaviti da se peče oko 40min.

Pečeno izvaditi i ohladiti na sobnoj temperaturi, pa nakon toga u frižideru.

Ne propustite