Delić: Vlada KS će finansirati poreze i doprinose ugostiteljima, bez obzira na dozvoljen rad bašta

Bosna i Hercegovina
Delić: Vlada KS će finansirati poreze i doprinose ugostiteljima, bez obzira na dozvoljen rad bašta
.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić uputio je nekoliko pojašnjenja o finansiranju poreza i doprinosa ugostiteljima u periodu zabrane obavljanja registrirane djelatnosti.

Zbog velikog broja upita koje dobija u zadnjih nekoliko dana, a u vezi odluka kriznog štaba i Vlade KS koje se odnose na rad ljetnih bašti u okviru ugostiteljskih objekata, ministar Delić je na svom Facebooku, naveo je nekoliko informacija.

"Svim ugostiteljskim objektima kojima je Vlada KS svojom odlukom zabranila rad, bez obzira što im je rad dozvoljen u ljetnim baštama, Vlada KS će shodno osiguranim finansijskim sredstvima finansirati pripadajuće poreze i doprinose za svaki radni dan za koji je svojom odlukom ugostiteljima zabranila obavljanje registrovane djelatnosti. Dozvoljenim radom u ljetnim baštama ne smatra se da je uklonjena ova zabrana", pojašnjava.

Ministar Delić naveo je da će Javni poziv, za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica po privredu Kantona Sarajevo izazvanih koronavirusom, u svrhu finansiranja cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plate (FBiH) i pripadajućih poreza i doprinosa (FBiH), biti raspisan najkasnije u narednih 15 dana, a odnosit će se na dva mjeseca u 2021. godini, mart i april.

"Nadamo se da će se nastaviti pozitivan trend pada oboljelih u KS, nakon uvođenja postojećih mjera kriznog štaba i Vlade KS i da će se već krajem naredne sedmice ugostitelji vratiti svojim redovnim poslovnim obavezama u punom kapacitetu", zaključio je.

 

Ne propustite