Dačić o non paperu: Nismo za ideje koje bi izazvale dodatnu nestabilnost

Objavljeno:18.04.2021 - 11:15
A A A Times Arial

Ivica Dačić, predsjednik Skupštine Srbije, komentirao je buru koju je izazvao non paper o prekrajanju granica na području Balkana. Istakao je kako Srbija poštuje intergritet Bosne i Hercegovine.

Dačić je podsjetio da se dugo bavi politikom i sjeća se da je devedesetih svakih pet dana izlazio neki non paper o Kosovu.

“Ne čuh da se neko buni zbog ovog prijedloga, još manje sam upućen nego predsjednik da li ga stvarno i ima, ali i da jeste, kako ne reče neprihvatljiva je velika Albanije, već samo odnosi Republike Srpske i Srbije. Mi nismo za ideje koje bi izazivali dodatnu nestabilnost, mi poštujemo integritet BiH, sve dok se poštuje Dejton”, rekao je Dačić.

Istakao je da Srbija ne prihvata rastakanje sopstvenog teritorijalnog integriteta.

“Kosovo može da dobije najviše do 92 glasa, 93 sa Izraelom, u Generalnoj skupštini UN”, rekao je Dačić.

Nema promjene granica

I predsjednik Srbije Aleksandar Vučić komentirao je non paper. Izjavio je da nije vidio nikakvu mapu ili plan o promjeni granica na Balkanu.

„Ne mogu da se saglasim sa ujedinjenjem Kosova i Albanije. Moram da poštujem teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine“, rekao je Vučić.

On je rekao da se zalaže „za postojeće granice Srbije, sa Kosovom. I Bosna i Hercegovina sa Republikom Srpskom“.

„Za nas je najvažniji mir i puna stabilnost“, rekao je Vučić.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!