DŽABE SE MUČITE I GLADUJETE AKO OVO NE ZNATE: Evo koliko treba da smršate da se kilogrami ne vrate

Zanimljivosti
DŽABE SE MUČITE I GLADUJETE AKO OVO NE ZNATE: Evo koliko treba da smršate da se kilogrami ne vrate
.

Jo-jo efekat, najgora noćna mora svake osobe koja se izborila sa suvišnim kilogramima ne dešava se slučajno i "sam od sebe". Povratak izgubljene tjelesne težine javlja se kada prekinemo sa dijetalnom ishranom ili kada nakon rigoroznih jelovnika i gladovanja se vratimo "običnoj" hrani.

Kako izbjeći ovaj ozloglašeni efekat? Kako postići da se i nakon silnog mučenja, odricanja i gladovanja i konačno ostvarene linije, kilogrami ne vrate? 

kg

Nutricionisti su objasnili da je ključ umjerenost u mršavljenju, kao i vrijeme.

"Idealnim mršavljenjem se smatra gubitak od kilogram do kilogram i po nedjeljno", objašnjava Ekaterina Trošina, zamenik direktora Nacionalnog medicinskog istraživačkog centra za endokrinologiju Ministarstva zdravlja Ruske Federacije.

"Nije poželjno brzo gubiti kilograme, jer u tom slučaju masnoća ne 'isparava', već je telo metabolizuje, što za njega predstavlja veliko opterećenje", kaže Ekaterina,prenosi Mondo.

"Da je osoba uspješno izlečena od gojaznosti možemo da kažemo kada je smanjila tjelesnu težinu na optimalan nivo i ako je održava je godinu i po do dvije godine. Tek onda možemo da znamo da se jo-jo efekat neće pojaviti, niti će se kilogrami vratiti po povratku na 'običan' režim ishrane. Ključ je promjena stila života i uvođenje zdravih navika", ističe nutricionistkinja. 

Ne propustite