DOMAĆE HURMAŠICE, PRAVI OMJER PO TRADICIONALNOM RECEPTU: Svima uspiju, ZASLADITE POSLIJE IFTARA (RECEPT)

Objavljeno:17.04.2021 - 15:43
A A A Times Arial

Sastojci:

Tijesto:

2 jaja
2 šoljice šećera
2 šoljice ulja
brašna po potrebi
pola praška za pecivo

Zaljev:

9 šoljica šećera
11 šoljica vode

hurmasice

PRIPREMA:

Umutiti jaja sa šećerom i uljem. Postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo dok se ne dobije masa srednje tvrdoće. Od tijesta oblikovati kuglice veličine većeg oraha, malo ih spljoštiti i pritisnuti uz ribež (najsitnije rupice). Slagati hurmašice u suhu tepsiju (nepodmazanu) i peći na 200-220 stepeni dok ne porumene.

Za to vrijeme napraviti zaljev tako što se šećer zalije vodom i promješa dobro kašikom da se šećer istopi. Dodati sok od jednog limuna. Pečene hurmašice zaliti hladnom (nekuhanom) zaljevom i poklopiti da se hurmašice ohlade i upiju zaljev.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!