GDJE JE NESTALA I KAKO ŽIVI DORIS DRAGOVIĆ? DANAS SLAVI 60. ROĐENDAN: A evo kako izgleda, "NEMA VIŠE GDJE DA PJEVA"

Show
GDJE JE NESTALA I KAKO ŽIVI DORIS DRAGOVIĆ? DANAS SLAVI 60. ROĐENDAN: A evo kako izgleda, "NEMA VIŠE GDJE DA PJEVA"
.

Hrvatska pjevačica Doris Dragović nekada je žarila i palila estradom, snimila dvadesetak albuma, imala na hiljade koncerata, dvorana, stadiona, a danas voli mir. Ova zvijezda moćnog glasa danas, 16. aprila, slavi 60. rođendan.

Kao djevojčica silno je željela da bude učiteljica, a privlačio ju je i balet. Tada je glasno pjevala u svojoj sobi, a uzori su joj bili Tereza Kesovija, Gabi Novak i Arsen Dedić.

Ljubav prema muzici nasledila je od maminog brata, trubača Edija Radosavljevića, jednog od osnivača Splitskog festivala. Ranih osamdesetih godina pristupila je grupi "More", a 1986. godine započela je solističku karijeru. Vrata slave širom joj je otvorio Zrinko Tutić, a Doris je ušetala ravno prema tronu.

Zrinko joj je napravio sedam albuma, redom platinastih tiraža, osim CD-a "Tvoja u duši", koji je bio dijamantski. Tutić joj je na samom početku saradnje, 1986. godine, napisao pesmu "Željo moja". Pesma je to koja je i danas na svim set listama, a na Evroviziji u Bergenu Doris je s njom bila 11. Istinska zvijezda bivše zemlje bila je rođena. Pohod na Evroviziju ponovila je 1999. godine s još jednim magom estrade. Tonči Huljić napisao joj je "Mariju Magdalenu". Bili su četvrti, iako su bili glavni favoriti za pobjedu. No pobjeda im je iskliznula iz ruku.

doris-dragovic-1-830x0

Od 1986. do 2002. Doris je jednom godišnje idavala albume. Pobijedila je 1995. na "Zadar festu" s pjesmom "Ti", a tri godine, 1994., 1995. i 1996., pobeđivala je na festivalu "Melodije Hrvatskog Jadrana" s pesmama "Ovo je naša krv”, "Jedini" i "Vrati se". Rasprodala je 1997. godine tri koncerta u Lisinskom. Među njenim hitovima najpoznatiji su "Željo moja”, "Tužna je noć”, "Dajem ti srce”, "Baklje Ivanjske".

Za vaterpolistu Marija Budimira udala se 1990. godine, a u septembru iste godine rodila je sina Bornu. Nijedna veza dvoje javnih ljudi nije bila praćena s toliko simpatija medija i javnosti. Doris je u to vrijeme proglašena kraljicom Torcide. Titulu je izgubila deset godina kasnije kad je u novogodišnjoj noći pjevala crnogorskom predsjedniku Milu Đukanoviću. Po povratku se nekoliko mjeseci nije pojavljivala u javnosti, a njen prvi izlazak, na Hajdukovu utakmicu, neslavno je završio. Ogorčeni navijači Torcide javno su je izvrijeđali zbog licemerja, odrekli je se preko novina i zauvijek je skinuli s trona.

- Nema žena gdje da pjeva, ne želi da pjeva na seoskoj priredbi! Sada je imala divan koncert, bio sam, pjeva odlično. Ja to razumijem, imaš 50 godina i kažeš sebi: "Neću pjevati na primitivnim mjestima. Na kraju, nema gdje da pjeva, nema takvih mjesta - izjavio je Zrinko Tutić jednom prilikom.

Doris ima dom u Spitu, ali se pisalo da sada živi van grada, gdje je navodno pronašla svoj mir.

"Dozvolila sam Bogu da me vodi"

Doris je 2019. godine govorila o tome zbog čega se povukla, kao i o vjeri.

- U jednom sam trenutku došla doslovno do zida. Nisam više imala šta dati. Osjećala sam se da ću se ugušiti. U meni je vrištalo da se odmaknem sa scene. Trebala sam se obnoviti i regenerisati. Jednostavno, svi jednom dođemo do tačke kad više ne možemo. To je život. Ako se čovjek ne razvija i ne napreduje, stagnirali smo - ispričala je Doris tada gostujući na Radio Dalmaciji u emisiji Ive Perkušića.

doris-dragovic-5-830x0

- Od osobe pune straha i nesigurnosti polako sam se mijenjala prateći tuđe refleksije. No, danas sam sasvim drugačija jer znam da je jedino mjerilo svega isključivo u samome sebi - istakla je.

doris-dragovic-3-830x0

Kako je rekla, neodlučnost je veliki teret koji smo svi iskusili.

- Crkva mi znači sve. Sve sam svoje stavila na tu kartu i dozvolila Bogu da mi pomaže i da me vodi. On nije tašt i skrušeno čeka negde ispred naših vrata da mu ih otvorimo i pustimo ga u naše živote. Molitva mi puno znači u svakodnevnom životu. Podsjeća me na to odakle sam došla i gdje idem, te ko sam sada - ispričala je pjevačica.

(Telegraf.rs)

Ne propustite