FRANCUSKA USVOJILA ZAKON koji definiše odnos s djecom mlađom od 15 godina kao silovanje!

Svijet
FRANCUSKA USVOJILA ZAKON koji definiše odnos s djecom mlađom od 15 godina  kao silovanje!
.

Francuski parlament usvojio je u četvrtak zakon koji odnos sa djetetom mlađim od 15 godina karakteriše silovanjem i kažnjava se do 20 godina zatvora, približavajući svoj kazneni zakon u skladu s mnogim drugim zapadnim državama.

Iako je starosna dob za pristanak bila ranije 15 godina, tužioci u Francuskoj nekada su morali dokazivati ​​da spol nije pristao da bi se izricala presuda za silovanje.

"Ovo je historijski zakon za našu djecu i naše društvo," rekao je ministar pravosuđa Eric Dupond-Moretti Nacionalnoj skupštini.

"Nijedan odrasli agresor neće moći zatražiti pristanak maloljetnice mlađe od 15 godina."

Glasanje u korist zakona bilo je jednoglasno u završnom čitanju, saopštila je Skupština na Twitteru.

Neki su zakonodavci imali zabrinutosti da bi starosna dob saglasnosti ispod koje je spol automatski predstavljao silovanje mogla inkriminirati seksualni odnos koji je sklopljen sporazumom između maloljetnika i osobe starije samo nekoliko godina.

Kao posljedica toga, klauzula "Romeo i Julija" koja omogućava seksualne odnose između maloljetnika i osobe starije od pet godina. Klauzula se neće primjenjivati ​​u slučajevima seksualnog zlostavljanja.

Zakon takođe smatra silovanjem incestuozni seks sa maloljetnicom mlađom od 18 godina.

U zemlji koja već dugo njeguje svoju sliku o sebi kao zemlji zavođenja i romantike, seksualno zlostavljanje žena i djece godinama je ostalo neotkriveno ili neprijavljeno u višim ešalonima moći i unutar krugova slavnih.

Izvor: Reuters

Ne propustite