Katedrala Notre-Dame "na čekanju" dvije godine nakon požara

Svijet
Katedrala Notre-Dame "na čekanju" dvije godine nakon požara
.

Predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak je pozdravio mukotrpan posao na obnovi Notre-Dame de Paris, dvije godine nakon što je požar uništio.

U satima nakon požara, Macron je narodu rekao da će katedrala koja datira iz 12. vijeka biti obnovljena, a kasnije je obećao da će vjernicima biti otvorena do 2024. godine, kada će Francuska biti domaćin Olimpijskih igara.

Više od 700 dana nakon što su se radnici popeli do obala Notre-Dame-ovih letećih kontrafora, spasili svoje vitraže od ruža od 13. stoljeća i postavili senzore pokreta, napor da se lokacija osigura prije restauracije gotovo je završen.

S krovne platforme, predsjednik, odjeven u tamno kotlovsko odijelo i bijelu zaštitnu kacigu, zavirio je u oštećeni transept katedrale i zahvalio radnicima s tog mjesta.

"Svi smo impresionirani onim što vidimo, radom koji je postignut u dvije godine. Bravo," rekao je Macron radnicima s pariškim horizontom iza sebe.

"Učinili smo puno i izbjegli najgore."

Za mnoge u glavnom gradu emocija te noći ostaje sirova.

"Svi smo bili zapanjeni", rekla je stanovnica Pariza Stacy Monsauret. "A onda je to bila samo tuga."

Prva faza akcije spašavanja bila je komplicirana potrebom da se isječe masa od 200 tona uvijenog metala koja je ostala nakon što je vatra progutala skele postavljene oko šiljaka od drveta i olova u vrijeme požara.

Rad je takođe privremeno zaustavljen zbog zabrinutosti zbog zagađenja olovom, a povremeno je usporavala pandemija koronavirusa.

Ne propustite