Dodik: I ja sam protiv rata

Aktuelno
Dodik: I ja sam protiv rata
.

"Ni ja nisam vidio nikakav dokument, ne znam da li ga ima ili nema. Impresivna je galama koja se digla samo zato što je neko pomenuo priču o mirnom razlazu. Kao da je atomski razlaz", kazao je danas Milorad Dodik odgovarajući na novinarska pitanja u Beogradu.

“Znači jedan miran razlaz treba da se stavi kao jedna od opcija koja treba da bude jedna od važnijih stvari o kojima će se raspravljati. A to da li će biti mirno ili će nešto biti nasilno ne zavisi od nas dole”, dodao je.

Od koga zavisi?

“Zavisi više od ovih.. Kada pričate s nekim Amerikancem i da on kaže “A da, postoji mogućnost rata”, dovoljno je da oni kažu da neće biti rata i da ako neko pokuša nešto da uradi da će osjetiti snagu SAD-a kako oni to često govore da ćemo osjetiti. Neka oni garantuju mir svojom snagom i da dozvole politički dogovor u BiH između važnih elemenata. To su tri konstitutivna naroda. Naravno, treba da pribavimo i regionalne i druge faktore za takvo rješenje. Nema veće stvari od toga da na pokažemo civilizacijsko dostignuće i mirno se raziđemo”, dodao je Dodik.

“I ja sam protiv rata”

Poručio je da je i on lično protiv rata i ne želi da iko vodi bilo kakav rat.

“I ja sam protiv rata, i ja neću ratovati i ne želim da srpski narod bilo gdje dovedem u poziciju da razmišlja o tome ili vodi bilo kakav rat. Ali ću uporan biti u tome da insistiram da BiH ne može, nema šanse da uspije, nema bazičnog dogovora o ničemu. BiH je sklepana kao realizacija njihove ideje o velikom liberalnom poretku u svijetu i pokaže se da narodi koji su ratovali mogu da se pomire. Nemam potrebe da se i s kim mirim niti koga da prizivam. Ne želim da budem zarobljenik pogrešnih koncepcija iz devedesetih i 25 godina nakon da ne smijem da o tome govorim“.

Još je kazao da je o tome neformalno pričao sa bivšim ambasadorima.

“Da li ima razgovora o tome, najčešće neformalnih – ima. Nema nijednog ambasadora koji je otišao iz BiH a ja ga sreo nakon 5-6 godina a da ne dijeli isto mišljenje kao i ja, a to je da BiH ne može nikako”.

(N1)

Ne propustite