Komšić o 'non paperu': Tragično da se to dešava pod krovom evropske kuće

Bosna i Hercegovina
Komšić o 'non paperu': Tragično da se to dešava pod krovom evropske kuće
.

Ekstremni fašizam koji je i nacionalizam i koji je preuzeo vlast u pojedinim evropskim zemljama, kako je naveo, opasniji je nego što je bio prije nego se dokopao instrumenata vlasti

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić danas je izjavio, komentarišući "non-paper" koji je dospio u medije kao neslužbeni diplomatski dokument koji govori o prekrajanju granica u regionu, da koliko je on vidio "BiH ne bi ostala po tom papiru“.   

 - Oni tu nude neku varijantu koja je zapravo nama bila ponuđena čak i prije nego što je rat počeo, a i u ratu je nuđena. Dakle, male državice bošnjačke ili kako to kažu muslimanske. Taj papir, ta politika, sve to što rađa te ideje, koja je danas nažalost na vlasti u pojedinim evropskim zemljama,  u dubini duše je motivirana antiislamizmom i antisemitizmom. To je ono pravo zlo o kojem treba da pričamo - kazao je Komšić dodajući da je takvih ideja bilo i ranije.

Nisu ovo stvari od jučer i nisu iznenada, kazao je Komišić, dodajući da "Bog zna šta će sve izaći u narednim danima vezano za ovu priču“.

Ekstremni fašizam koji je i nacionalizam i koji je preuzeo vlast u pojedinim evropskim zemljama, kako je naveo, opasniji je nego što je bio prije nego se dokopao instrumenata vlasti.

 -Više ne možemo da govorimo o umjerenoj kršćanskoj desnici koju je Evropa poznavala nakon Drugog svjetskog rata. Sad se suočavamo sa nečim što strašno podsjeća na onaj period Drugog svjetskog rata i po meni je najveća tragedija to što se dešava pod krovom te evropske kuće. Izgleda da su ti naši 'evropski prijatelji' vrlo brzo zaboravili istorijska iskustva i zaboravili su Hitlera – kazao je Komšić.

Naglasio je da 'non paper' "koji zovu Janšinim", iako se ne navodi ko ga je pisao, očigledno postoji.

-Ne bih bježao od priče da okarakterišemo malo i hrvatski 'non paper' u tom kontekstu. Hrvatski 'non paper' nije tako grub kao ovaj, ali u suštini traži jednu vrstu podjele BiH zasnovanu prije svega na etničkoj osnovi - ustvrdio je Komšić.


(FENA)

Ne propustite