Prvi i glavni razlog zašto ne biste trebali jesti sljedeće dijelove lososa, najpopularnije morske hrane

Porodica i zdravlje
Prvi i glavni razlog zašto  ne biste trebali jesti sljedeće dijelove lososa, najpopularnije morske hrane
.

Losos je jedna od najpopularnijih vrsta morskih plodova u SAD-u, s tim što prosječni Amerikanac svake godine pojede 2,55 kilograma ribe, prema Nacionalnoj upravi za okeane i atmosferu.

Nije teško shvatiti ni zašto je ova riba toliko popularna - osim što ima lagan okus koji nadopunjuje nebrojeno povrće, škrob, umake, pa čak i vinske parove, divlje ulovljeni losos ima malo kalorija i sadrži protuupalnu omegu -3 masne kiseline.

Međutim, nisu sve vrste ovih osnovnih plodova mora toliko zdrave koliko biste mogli pomisliti. Zapravo postoji jedan glavni razlog zašto ne biste trebali jesti određene vrste lososa: pritom biste usput mogli unositi šokantnu količinu opasne mikroplastike.

Iako se nekada vjerovalo da mikroplastika - sitni fragmenti plastike dužine manje od 5 mm, koji su glavni izvor onečišćenja u vodenim putevima - ostaju samo u crijevima morskih bića, studija iz 2017. objavljena u časopisu Scientific Reports otkrila je da mikroplastika se lako otkriva u mesnatim dijelovima ribe koje ljudi često konzumiraju. 

Prema studiji iz 2019. godine objavljenoj u časopisu Environmental Science & Technology (kako je prvo izvijestila Mother Jones), riba je sada treći najčešći izvor potrošnje mikroplastike za Amerikance.

Ne propustite