"Vrijeme je da se zauvijek završi rat" Biden počinje s povlačenjem Američkih trupa iz Afganistana 1. maja

Svijet
"Vrijeme je da se zauvijek završi rat" Biden počinje s povlačenjem Američkih trupa iz Afganistana 1. maja
.

Predsjednik Joe Biden rekao je u srijedu da će povući američke trupe iz Afganistana 1. maja kako bi okončao najduži američki rat, odbivši pozive da američke snage ostanu kako bi osigurale mirno rješenje unutarnjeg sukoba te zemlje.

U govoru Bijele kuće, Biden je postavio cilj povući svih 2.500 američkih vojnika koji su ostali u Afganistanu do 11. septembra. Izvlačenjem bez očite pobjede, Sjedinjene Države otvaraju se kritikama da povlačenje predstavlja faktičko priznanje neuspjeha za Američka vojna strategija.

„Nikad nije trebalo biti višegeneracijski poduhvat. Napadnuti smo. Krenuli smo u rat s jasnim ciljevima. Postigli smo te ciljeve ”, rekao je Biden, napominjući da su američke snage 2011. godine ubile čelnika Al Kaide Osamu bin Ladena i rekavši da je organizacija„ degradirana ”u Afganistanu. "I vrijeme je da završimo zauvijek rat."

11. septembar krajnje je simboličan datum, koji dolazi 20 godina na dan napada Al Qaide na Sjedinjene Države koji su tadašnjeg predsjednika Georgea W. Busha potaknuli na pokretanje sukoba. Rat je koštao života 2.400 američkih pripadnika vojne službe i potrošio je oko 2 bilijuna dolara. Broj američkih vojnika u Afganistanu dostigao je 2011. više od 100.000.

Demokratski predsjednik suočio se sa rokom za povlačenje 1. maja, koji je odredio njegov republikanski prethodnik Donald Trump, koji je pokušao, ali nije uspio povući trupe prije nego što je napustio funkciju.

Izvor: Reuters

Ne propustite