MNOGI JE STAVLJAJU NA PROZORSKU DASKU, A DA LI JE TO ISPRAVNO? Evo koje mjesto u stanu ORHIDEJA NAJVIŠE VOLI - ovako će vam najbolje rasti

Praktična žena
MNOGI JE STAVLJAJU NA PROZORSKU DASKU, A DA LI JE TO ISPRAVNO? Evo koje mjesto u stanu ORHIDEJA NAJVIŠE VOLI - ovako će vam najbolje rasti
.

Kada se raspitujete okolo, izgleda da svatko ima svoju dobitnu formulu brige za orhideju. Ono što ćete najčešće čuti od savjeta jest da je tek povremeno zalijevate, i to od dna, zatim da je držite izloženu suncu, ali ne direktnom te da je uvijek držite na istome mjestu u domu. Orhideja zaista je princeza među cvijećem i zahtijeva više pažnje nego druge biljke. S vremenom ćete zasigurno i vi naučiti što odgovara vašoj orhideji, a zasad evo nekoliko osnovnih stvari koje biste trebali znati o ovoj ljepotici., piše "Jutarnji.hr".

Sadnja i presađivanje orhideje

Orhideje se obavezno sade u tegle koje na dnu imaju otvor kako bi voda mogla protjecati. Poželjno je da je posađena u keramičkoj tegli koja upija vlagu ali je ne zadržava dugo. Međutim, orhideje koje pronalazimo u trgovinama često su u prozirnim plastičnim teglama koje su dodatno u ukrasnim keramičkim teglama. Što je također dobra opcija za zalijevanje, a više o tome bit će riječi kasnije.

Također, prilikom sadnje orhideje poželjno je dodati supstrat koji ne zadržava previše vlage. Supstrat se može sastojati od kore jele ili bora, mahovine, treseta, perlita, kamenog pijeska, bukvinog lišća, a mogu se dodati i glinene kuglice. Orhideje koje kupite u cvjećarnama i ostalim trgovinama najčešće već imaju taj supstrat.

Što se tiče presađivanja orhideje, ona će vam dati do znanja kada je vrijeme za presađivanje. Svoje korijene pustit će prema površini, tako da ćete ih lako ugledati u mješavini supstrata. Kada se to dogodi, vrijeme je za veću teglu. To se u pravilu događa svake dvije do tri godine.


Svjetlost

Vaša orhideja neće procvjetati ako nema dovoljno svjetlosti. Međutim, ovdje priča sa svjetlošću ne završava. Kao i s presađivanjem, orhideja će vam pokazati koliko joj je svjetlosti dovoljno, i to pomoću svojih listova i cvjetova. Ako su listovi svijetlo zeleni, čvrsti i uspravni, onda joj odgovara količina svjetlosti. Ako su cvjetovi izblijedjeli, znači da ste je previše izložili svjetlu. Ako su listovi tamniji, znači da ste je stavili na mjesto s premalo svjetlosti. Dobro mjesto za orhideju je u nekim situacijama prozorska daska.

Zrak

Dobar protok zraka u prostoriji važan je kako bi vaša orhideja ostala zdrava. Ako je zrak u prostoriji u kojoj je orhideja ustajao, njen će korijen ostati vlažan.

Zalijevanje

Zalijevanje je zapravo najkompliciraniji dio što se tiče brige o orhideji. Orhideje su izuzetno osjetljive na previše vode, stoga je važno biti umjeren i pogoditi količinu. Previše vlage uzrokovat će truljenje korijena.

GDJE DRŽATI ORHIDEJU

Orhideje Phalaenopsis (kao i orhideje drugih rodova koje uspijevaju na sobnoj temperaturi) savršeno će rasti na sobnoj temperaturi od 18 do 20 ºC, koja se noću spušta za nekoliko stupnjeva, što je tipično za stambene prostore. Položaj treba biti svijetao, ali ne izložen direktnom suncu. Odgovarat će im istočni i sjeverni prozor.

Kada naučite kako njegovati i gdje držati orhideju, možete očekivati da će se ona razviti u lijepu biljku koja može služiti i za dekoraciju.

 

Ne propustite