PRVI SIMPTOMI UNUTRAŠNJEG KRVARENJA: Evo zašto se javlja, IDITE DOKTORU - MOŽE BITI KOBNO

Porodica i zdravlje
PRVI SIMPTOMI UNUTRAŠNJEG KRVARENJA: Evo zašto se javlja, IDITE DOKTORU - MOŽE BITI KOBNO
.

Može se raditi o jakom ili slabom krvarenju, bez ili sa simptomima koji mogu voditi i do gubitka svijesti

Unutrašnje krvarenje je isticanje krvi u tjelesnu šupljinu, organ ili tkivo.

Uobičajeni simptomi su "magla" u glavi, bol, teškoće s disanjem i ubrzano kucanje srca. Iako se mogu javiti isti simptomi bez obzira na mjesto krvarenja, ponekad treba obratiti pažnju i na one koji će upravo otkriti gde je krvarenje, na primjer modrice na stomaku, ako se krvarenje dogodilo na tom mjestu.

Bez hitne ljekarske intervencije, komplikacije unutrašnjeg krvarenja mogu biti i opasne po život. Može se raditi o jakom ili slabom krvarenju, bez ili sa simptomima koji mogu voditi i do gubitka svijesti. Na žalost, ponekad se stanje ne može odmah primijetiti pa je dobro poznavati sve simptome.

Kod unutrašnjeg krvarenja količina krvi ne mora uvijek odražavati stvarno stanje stvari. Velike količine krvi se mogu nakupljati negdje u tijelu prije nego što se simptomi ili komplikacije jave. Suprotno tome, čak i malo krvarenje na području mozga može se otkriti jakim simptomima ili čak smrtnim ishodom.

ŠTA MOŽE DA UZROKUJE UNUTRAŠNJE KRVARENJE?

Neki od potencijalnih uzroka mogu biti trauma poput povrede, razne vrste fraktura, aneurizma, poremećaji krvarenja i lijekovi za razređivanje krvi…

KOJI SE SIMPTOMI NAJČEŠĆE JAVLJAJU?

Važno je zapamtiti da količina krvarenja ne mora odgovarati simptomima, u slučaju traume i ranog javljanja simptoma ne znači da je osoba sigurna. Nekada, na primjer u slučaju nesreće s automobilom, mogu biti oštećeni jetra ili slezina, a to će se primijetiti i do nekoliko sati nakon nesreće.

Simptomi koji mogu ukazivati na unutrašnje krvarenje mogu biti:

1. OPŠTA SLABOST

Uz jak gubitak krvi, magla u glavi i slabost su česti simptomi. Ponekad će se ovaj simptom javiti samo kada osoba pokuša da ustane.

2. BOL

Bol je čest simptom unutrašnjeg krvarenja. Jak bol u stomaku ili jaka glavobolja se uvijek moraju provjeriti od strane ljekara. Ponekad bol može biti lokalizovan i javiti se samo na mjestu krvarenja. Ako se radi na primjer o krvarenju u stomaku, lokacija bola ne mora odgovarati toj lokaciji, pa se često može javiti i u ramenu.

3. KRATKAK DAH

Osjećaj da ne možete potpuno da udahnute vazduh može biti simptom krvarenja bilo gdje u tijelu. Uz gubitak krvi, manje je crvenih krvnih zrnaca koja prenose kiseonik tkivu pa to može biti uzrok poteškoća s disanjem. Povezano je naravno i s krvarenjem u grudima, ili kada nakupljena krv u abdomenu pritiska dijafragmu i tako sprječava prolazak vazduha u pluća.

4. BOL U GRUDIMA ILI RAMENIMA

Krvarenje u grudima može izazvati bol u njima, a krvarenje u grudima ili abdomenu može uzrokovati bol u ramenima. Bol u grudima se može javiti ako se krvarenje događa na bilo kojem dijelu tijela zbog smanjenog protoka kiseonika do srca.

5. TRNCI U RUKAMA I NOGAMA

Ovaj je osjećaj vrlo čest kod unutrašnjeg krvarenja i donosi nekoliko komplikacija, ali i objašnjenja. Uz gubitak krvi, tijelo će „usporiti“ cirkulaciju do ekstremiteta, i tako smanjiti dotok krvi vitalnim strukturama poput mozga i srca. Unutrašnje krvarenje može uzrokovati i hiperventilaciju i bol usljed pokušaja da se poveća dotok kiseonika ostatku tijela. Upravo to može uzrokovati ove simptome.

6. PROBLEMI S VIDOM I OSTALE NEUROLOŠKE KOMPLIKACIJE

Promjene vezane za vid, a povezane s maglom u glavi, mogu biti posljedica unutrašnjeg krvarenja. Promjene poput duplog vida, slabosti ili utrnulosti jedne strane tijela, glavobolje ili gubitka koordinacije mogu biti simptomi krvarenja u mozgu.

7. MUČNINA I POVRAĆANJE

Mučnina i povraćanje su vrlo česti kada je u pitanju unutrašnje krvarenje, i može se javiti usljed gubitka krvi i bola, ili biti povezano s krvarenjem u probavnom traktu ili mozgu.

(Stil/Ordinacija.večernji.hr)

Ne propustite