HIKAJA: ČARAPE

Objavljeno:13.04.2021 - 16:31
A A A Times Arial

Novi.ba u ramazanu će vas obradovati i hikajama, kratkim poučnim pričama.

Kada se približio kraj jednom uglednom i jako bogatom muslimanu pozvao je svoja dva sina i predao im dva zapečaćena pisma. Rekao im je da Prvo Pismo smiju otvoriti kad on umre i prije nego što ga ukopaju a Drugo Pismo tek nakon njegove dženaze.

Nakon što je otac umro, braća se sakupiše i otvoriše Prvo pismo da vide očevu oporuku. U njoj je pisalo: "Dragi moji sinovi, kad umrem ogasulite me, zamotajte u ćefine i obujte mi čarape. Nemojte me zakopavati bez čarapa!"

Braća se počeše prepirati. Mlađi reče da bi trebali ispuniti očevu zelju, dok stariji reče da se niko od muslimana ne kopa u čarapama, pa neće ni njihov otac. Tako i bi, i oni ukopaše oca bez čarapa. 

Nakon dženaze otvoriše drugo pismo da vide šta im je otac oporučio. U njemu je pisalo: "Dragi moji sinovi! Bio sam jako bogat i vidite šta sam sve na dunjaluku imao, a u grob ni čarape nisam ponio!"

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!