U Prijedoru zbog nestanka struje propale vakcine protiv COVID-19

Aktuelno
U Prijedoru zbog nestanka struje propale vakcine protiv COVID-19
.

Vakcine koje su trebale da budu iskorištenje za revakcinaciju osoba starijih od 65 godina u Prijedoru propale su zbog nestanka električne energije.

Naime kako je potvrdio Slobodan Javor, v.d. direktora Doma zdravlja Prijedor, u ovom gradu je privremeno obustavljeno davanje druge komponente vakcine "Sputnjik V" zbog nestanka električne energije, u više navrata, koje je dovelo do prekida hladnog lanca vakcine, prenose Nezavisne.

- Došlo je do poremećaja u temperaturi u zamrzivaču u odnosu na temperaturu koja je predviđena za čuvanje vakcina -  rekao je Javor na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Dodao je da je svakodnevno u komunikaciji sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS, kao i sa direktorom Instituta za javno zdravstvo RS, da ljudi imaju razumijevanja prema veličini grada Prijedora i da će se po lokalnim zajednicama ravnomjerno raspoređivati količine vakcina koje pristižu u Republiku Srpsku.

- Nastoje da nam obezbijede što više vakcina kako bismo mi mogli u što kraće vrijeme vakcinisati odnosno revakcinisati ljude - kazao je Javor.

Milica Otković, načelnica Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor, kazala je da su vakcine koje su jučer ujutro date građanima potpuno bezbjedne i bile su u režimu hladnog lanca.

- Što se tiče naših sugrađana, nema nikakve potrebe da budu zabrinuti. Ostali građani koji čekaju svoju drugu komponentu Sputnjik V vakcine bit će naknadno obaviješteni o datumu, odnosno bit će pozvani lično kao i za prvi put i mogu reći da nema razloga za brigu. Bez obzira na to što dolazi do isteka roka od 21 dan, biće vakcinisani u terminu koji je predviđen -  naglasila je Otkovićeva. 

Prema njenim riječima, oko 2.200 građana iznad 65 godina je prijavljeno, 1.500 je primilo prvu dozu, a drugu je u ponedjeljak, kada je počela revakcinacija, primilo njih 140. To znači da oko 1.360 osoba tek treba da primi drugu dozu vakcine, prenose Nezavisne.

Ne propustite