Ramazan u svijetu: Muslimani u Indoneziji klanjali prvu teraviju

Svijet
Ramazan u svijetu: Muslimani u Indoneziji klanjali prvu teraviju
.

Vjernici u Indoneziji klanjali su prvu teraviju ovogodišnjeg ramazana, svetog muslimanskog mjeseca koji se već drugi put obilježava u pandemiji.

Prva teravija u Indoneziji je klanjana u džamiji "Sultana Mahmuda Badaruddina" u gradu Palembangu.

Prošle godine je vlada Indonezije naložila svim građanima da teraviju klanjaju od kuće kako bi se spriječila mogućnost zaraze, međutim, veliki broj njih je ovaj namaz obavljao u džamijama.

Ove godine je nešto drugačija situacija s obzirom na to da je vjernicima dozvoljeno da klanjaju teraviju u džamijama, ali sa 50 posto kapaciteta te je u istom omjeru dozvoljen i broj ljudi na iftarima.

Navedeno je i to da su svi imami dužni objasniti epidemiološke protokole u džamijama te naložiti provođenje redovne dezinfekcije objekata kao i obavezno pranje ruku prilikom ulaska u njih.

I danas je u džamiji bio veliki broj vjernika, međutim, mnogi od njih su nastojali održati fizičku distancu te su klanjali na obilježenim mjestima.

Indonezija broji 1.571.824 zaraženih od koronavirusa te 42.656 preminulih od posljedica zaraze što je, prema izvještavanju Ministarstva zdravstva, zabrinjavajući broj zbog čega su i uvedene navedene restrikcije, piše Jakarta Post.

 

(Klix)

Ne propustite