KAČAMAK JE NAJZDRAVIJE SEOSKO JELO, SVI PRAVE 1 GREŠKU U PRIPREMI: Ima više načina pripreme - OVAKO JE NAJUKUSNIJA

Praktična žena
KAČAMAK JE NAJZDRAVIJE SEOSKO JELO, SVI PRAVE 1 GREŠKU U PRIPREMI: Ima više načina pripreme - OVAKO JE NAJUKUSNIJA
.

Palenta ili kačamak je jelo koje je nastalo u sjevernoj Italiji. Narodni naziv palente je kačamak i od davnina smatrala se seoskim jelom. Veoma zdrava i ukusna, palenta se i priprema veoma lahko i može se konzumirati na razne načine u kombinaciji sa različitim namirnicama.

To je obrok koji je napravljen od bijelog ili žutog kukuruznog griza. Kukuruzno brašno ili griz imaju veoma pozitivan uticaj na cijelokupno zdravlje čovjeka. Najvažnija stvar kod ovog jela je činjenica da palenta ne sadrži gluten i može je konzumirati svako bez obzira na starost.

Idealna je za male bebe, za ljude koji vode računa o svojim kilogramima ili pak za one koji imaju problema sa probavnim sistemom.

c3113002fe979b763e9c3947b4dd7a3a

Sastav palente i njene zdravstvene prednosti

Ovaj obrok sadrži dovoljno minerala, nutritijenata i vitamina koliko je tijelu potrebno da bi normalno funkcionisalo. Palenta ima veliki učinak na spriječavanje raznih bolesti, kao i na sve ukupno zdravlje čovjeka. Ona u svom sastavu ima prirodne masti tj. karitenoide i upravo te zdrave masnoće zaslužne su za palentine moći koje pospješuju bolji i kvalitetniji rad crijeva. Palenta je odlična u otklanjanju viška kilograma, jer takođe utiče i na dobro i zdravo varenje hrane.

Kukuruz je zaslužan za sve dobrobiti ovog ukusnog jela. Odmah iza pšenice i pirinča, kukuruz važi za najvažniju žitaricu na svijetu. To je jedna od najboljih namirnica koja ljudski organizam ispunjava dugotrajnom dobrom enegrijom.

Kukuruzno brašno sadrži veliki niz hranljivih supstanci. To brašno je veliki izvor folata, vitamina B6, K i E, pantotenske kiseline, tijamina, riboflavina i nijacina. Takođe može se pohvaliti sa velikim sadržajem fosfora, magnezijuma, cinka, kalijuma, bakra, selena i mangana.

Zahvaljujući baš kukuruzu koji sadrži palenta ima veoma mali broj kalorija u sebi, te je zbog toga idealan obrok za mršavljenje. Ona je jedna od najboljih i najefikasnijih namirnica koje se preporučuju kada su dijete u pitanju.

100 g palente sadrži oko 380 kalorija. Ona u svom sastavu ima samo prirodne materija tako da su i njeni ugljeni hidrati i lipidi pozitivni za ljudski organizam. Palenta je odličan izbor za bebe i djecu.

Zdrav obrok koji će oni obožavati pogotovu ako se iskombinuje sa jogurtom ili nekim povrćem koji mališani vole. Još jedan od razloga što je ovaj obrok idealan za djecu je to što palenta spriječava nagli pad imuniteta.

Smanjenje rizika od kancera jedan je od prednosti koje ljudskom organizmu pruža palenta. Naučno je dokazano na univerzitetu u Americi da se konzumiranjem kačamaka znatno smanju rizik pojavljivanja ove opake bolesti. Palenta će smanjiti rizik od raka debelog crijeva, kao i pojavljivanje hemoroida.

Jačanje ćelija debelog crijeva takođe je još jedan od uspjeha koji je zabilježen kod osoba koje su palentu uvrstili u svoje redovne obroke. Osim što će ih ojačati, palenta će takođe djelovati antioksidantno na cijelokupan organizam, ne samo na crijeva.

Smanjuje holesterol zahvaljujući dobrim mastima koje sadrži, kao i vlaknima i kompleksim ugljenim hidratima. Samim tim iz tih razloga, palenta će spriječiti i pojavljivanje viška kilograma. Konzumiranje ovog zdravog obroka donosi i korist kada je srčano i cirkularno zdravlje čovjeka u pitanju.

Postoji razlika između domaće i kupovne palente I PRIPREMA

Palenta koja se nabavlja u prodavnicama obogaćena je askorbinskom kiselinom tj vitaminom C i beta karotenom, te je samim tim nešto bogatija kada su vitamin A i C u pitanju od domaće, a kada je riječ o kalorijama, ugljeni hidrati i masti su slične količine u sastavu i domaće i kupovne.

Palenta tj. kačamak može se pripremati na dva načina. Svaki je veoma lagan i brz za pripremu. Da bi se napravila palenta na prvi način potrebno je u lonac staviti 3 i po šolje vode. Nakon toga dodaje se malo suncokretovog ulja i prstohvat soli. Kada sve to provri temperatura se smanjuje na minimun i sipa se jedna šolja kukuruzne palente uz konstantno miješanje.

Kod spremanja palente preporučuje se upotreba drvene kašike, zbog oksidacije metalne kašike. Uz ovaj ukusan obrok mogu se dodati neke zdrave sjemenke ili omiljeno povrće.

Drugi način na koji se kačamak može spremiti jeste sljedeći. U posudu se sipa litar i po vode. Zatim dodaje se jedna kašičica soli i sačekati da voda provri. Kada je voda ključala dodaje se 500 g kukuruznog brašna. Brašno će ostati na površini vode.

U brašnu se drvenom varjačom napravi rupa i ostavi se da se tako kuha na umjerenoj laganoj vatri. Poslije izvjesnog vremena brašno će se stopiti sa vodom i tada je palenta, ukusna i zdrava, spremna za konzumiranje

Ne propustite