Film o Dženis Džoplin: Dokumentarac sa novim snimcima iz života rock pjevačice

Kultura
Film  o Dženis Džoplin: Dokumentarac sa novim snimcima iz života rock pjevačice
"Dženis" naziv je dokumentarca u kojem se prikazuje život blues i rock dive Janis Joplin koji je van konkurencije prikazan na filmskom festivalu u Veneciji. Autorica filma je Amy Berg.

"Dženis"  naziv je dokumentarca u kojem se prikazuje život blues i rock dive Janis Joplin koji je van konkurencije prikazan na filmskom festivalu u Veneciji. Autorica filma je  Amy Berg. 

Film prati Dženis, autsajderku koja je odrastala u Port Arturu, Teksas, kroz njen meteorski uspon kao pjevačice benda "Big Brother and the Holding Company" do predoziranja heroinom kada je imala 27 godina u oktobru 1970. godine. 

janis-joplin

"Više puta sam željela da uradim nešto kreativnije, čega nije bilo u arhivima, što se možda nužno nije dogodilo, i svaki put mi je to propalo", rekla je Berg. "Osjećam kao da me je Dženis vodila kroz montažu. Njen glas me je zaista vodio", dodala je.

Za razliku od dokumentarca o Ejmi Vajnhaus "Amy" koji se oslanjao na privatne snimke, Berg je svoj film radila koristeći arhivske materijale. I pored toga, kaže da u filmu ima trenutaka koje čak ni najvatreniji obožavaoci Dženis Džoplin nisu čuli ili vidjeli. 

"Postoje ljudi koji su išli na turneje sa njom poput Dejvida Daltona iz 'Roling Stoun' magazina pa smo koristili njihove snimke, ali i snimke koje je neko slučajno pronašao, kao i predivan materijal bez tona koji smo iskoristili", rekla je Amy. 

"Postoji 12 minuta novih audio i video snimaka.", dodala je. 

Ne propustite