Bajkalsko jezero: Ogorčena bitka između turizma i očuvanja ekosistema na ruskom 'Svetom moru'

Svijet
Bajkalsko jezero: Ogorčena bitka između turizma i očuvanja ekosistema na ruskom 'Svetom moru'
.

Jezero Bajkal, rusko „Sveto more“, hiljadama je godina bio spas za stanovnike južnog Sibira, zahvaljujući netaknutoj vodi i bogatoj fauni, piše CNN.

Gigantsko drevno jezero, veće od svih Velikih jezera Sjeverne Amerike zajedno, obuhvata oko 23% rezervi slatke vode na planeti i dom je za preko 2.000 životinjskih vrsta.

To je i mjesto ogorčene bitke između države, stanovnika i ekologa koji pokušavaju uspostaviti ravnotežu između stanovništva koje ovisi o turizmu i masovnog razvoja koji narušava krhki ekosistem.

Kad prvi put vidite Bajkal, teško je povjerovati da je to jezero. Bajkal u obliku polumjeseca - dugačak 400 kilometara i dubok kilometar - zimi se potpuno smrzava, stvarajući zrcalnu površinu bistrog leda bez vidljivog horizonta.

Tišina prirode i šutljiva tišina, koju remete samo tihi uzdasi pucanja leda, je nadmoćna. Ali te je spokojnosti danas teže pronaći, jer rojevi turista sve više upadaju u njih.

Od sumraka do zore, lokalni vozači utrkuju se improviziranim ledenim autoputem kako bi odveli svoje grupe do sljedećeg živopisnog mjesta na najvećem ostrvu jezera, Olkhon, prije nego što će drugi preuzeti.

Ne propustite