Građani Općine Foča u FBiH sutra biraju načelnika, na snazi izborna šutnja

Bosna i Hercegovina
Građani  Općine Foča u FBiH sutra biraju načelnika, na snazi izborna šutnja
.

U općini Foča u Federaciji BiH danas je na snazi izborna šutnja pred prijevremene izbore za načelnika ove lokalne zajednice koji se održati sutra. Pravo glasa ima 1.605 birača koji će birati između četiri kandidata.

Predsjednica Općinske izborne komisije (OIK) Amela Kunovac naglašava da je za održavanje izbora sve spremno. Imenovani su birački odbori, obavljena njihova obuka, određene lokacije i pripremljena biračka mjesta. Izvršena je i akreditacija posmatrača koji će pratiti izborni proces te formirani mobilni timovi.

„I dalje je u toku evidencija birača koji se nalaze u izolaciji. I ovom prilikom pozivamo te birače koji imaju riješenje nadležnog organa o obaveznoj izolaciji, da se do nedjelje do 9 sati mogu zahtjevom obratiti OIK-u i priložiti taj dokaz kako bi im omogućili da ostvare svoje biračko pravo putem mobilnog Covid tima, Rukom pisani zahtjev s osnovnim podacima trebaju slikati i dostaviti putem vibera na broj 061 829 911“ - pojašnjava Kunovac.

Dodala je da će birači glasati na redovnim biračkim mjestima kao i putem mobilnih timova.

„Određena su tri redovna biračka mjesta na uobičajenim lokacijama u vrijeme izbora a to su dva u prostorijama OŠ Ustikolina i jedno biračko mjesto u OŠ u Jabuci. Formirana su dva redovna mobilna tima i jedan mobilni Covid tim. Imamo 1.605 birača s pravom glasa, od čega je 31 birač registriran za glasanje u odsustvu dok je 13 birača registrirano za glasanje putem pošte. Birači koji su registrirani za glasanje u odsustvu svoje biračko pravo mogu ostvariti na redovnom biračkom mjestu u OŠ Ustikolina“ - precizirala je Kunovac.

U Općinskoj izbornoj komisiji Foča u FBiH naglašavaju da će se izborni proces odvijati uz poštivanje svih epidemioloških mjera, od obaveznog nošenja zaštitne maske, poštivanja propisane fizičke distance a nakon što ostvare svoje biračko pravo bit će upozoreni da odmah napuste biračka mjesta koja će biti otvorena sutra u sedam sati.

 Prijevremeni izbori za načelnika Općine Foča u FBiH bit će organizirani nakon smrti načelnika Eseda Radeljaša koji je preminuo 18. januara.

Ne propustite