Milorad Dodik: Bio sam tužan kada je u RS-u dnevno umiralo 35 ljudi

Aktuelno
Milorad Dodik: Bio sam tužan kada je u RS-u dnevno umiralo 35 ljudi
.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da bi ovih dana Republika Srpska trebala da dobije nove količine ruske vakcine Sputnjik V. Naglasio da se i prilikom nabavke vakcina protiv virusa korona još jednom pokazalo da je ovaj entitet "jedini funkcionalan u BiH".

On je napomenuo da Republika Srpska ima nešto vakcina Pfizer. Dodaje da postoji mnogo problema sa vakcinom AstraZeneca koje dolazi od EU.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska ima dovoljno respiratora, maski i materijala i prostora za liječenje pacijenata od virusa korona.

Dodik je za RTRS rekao da je RS tokom pandemije virusa korona cijeli proces vodila vrlo odgovorno. Ni u jednom trenutku ništa nije zastalo i da je nabavljeno sve što je neophodno.

“Republika Srpska je učinila sve da rezerviše i napravi okvirni ugovor sa ruskim proizvođačem na 1,1 milion vakcina”. Milorad Dodik je zaključio da samo one zemlje koji su proizvođači mogu računati da imaju vakcinu.

On je rekao da je Republika Srpska platila 6,2 miliona eura za vakcine preko mehanizma COVAX.  “Nije ih dobila iako predstavnici međunarodne zajednice i dalje tvrde kako političari ovdje ne rade svoj posao”.

Milorad Dodik je naglasio da je “Republika Srpska jedina funkcionalna u BiH”. To se pokazalo po njemu i prilikom nabavke vakcina protiv virusa korona.

“Niti može funkcionisati FBiH, niti zajednički novo BiH, niti znatan broj kantona”.

Milorad Dodik je naglasio da se posljednjim mjerama stabilizovala situcija u širenju virusa korona u RS-u. Neophodno je po njemu da one i dalje budu poštovane.

“Bio sam deprimiran i tužan kada je u Republici Srpskoj dnevno umiralo 35 ljudi. Sve zavisi od ponašanja građana, koji moraju poštovati propisane mjere”, istakao je Dodik.

Milorad Dodik rekao je da će se vakcinisati ruskom vakcinom Sputnjik V kada mu to preporuči ljekar. Dodao je da za sada ima dovoljno antitijela.

On je pozvao građane da budu odgovorni i da poštuju epidemiološke mjere.

(SRNA/N1)

Ne propustite