SAVJETI STRUČNJAKA: Evo zbog čega biste trebali spavati na vašoj lijevoj strani

Zdrav život
SAVJETI STRUČNJAKA: Evo zbog čega biste trebali spavati na vašoj lijevoj strani
.

Naime, to ima svoje prednosti, tako da za one ljubitelje spavanja na stomaku, leđima ili na desnoj strani, imamo loše vijesti. U nastavku eksta vam donosimo zbog čega je spavanje na lijevoj strani preporučljivo i koje ima prednosti.

Smanjuje hrkanje
Dosta vam je slušati kako se vaš partner žali zbog vašeg hrkanja koje cijelu noć trese sobu? Mogli biste to kontrolisati spavajući na lijevoj strani. Poznato je da ukoliko spavate na leđima, hrčete glasnije. To je zato što su vam jezik, usta i čeljusti potpuno opušteni kada spavate, pa kada ste na leđima, to rezultira hrkanjem.

Pomaže u borbi protiv žgaravice
Jedete previše prije spavanja? To bi moglo dovesti do žgaravice tokom cijele noći. Upravo zbog toga stručnjaci kažu da biste trebali spavati na lijevoj strani što bi moglo smanjiti taj osjećaj.

8f13ff582bbdcd00a4804ccb34
Pomaže radu vašeg srca
Naporan rad srca možete smanjiti spavanjem na lijevoj strani. Ako ovako spavate, vašem srcu je lakše da cirkuliše krv kroz tijelo.

Dobro je za trudnice
Trudnicama se često savjetuje da spavaju na lijevoj strani. Razlog je taj što ukoliko spavate na desnoj strani, maternica pritiska jetru (koja se nalazi na desnoj strani tijela).


Pomaže vašim limfnim čvorovima
Čak i vaši limfni čvorovi imaju koristi od toga što spavate na lijevoj strani. Ovo pomaže vašem tijelu da brže filtrira tekućine kroz vaše tijelo, dok bi spavanje na desnoj strani moglo dovesti do toga da vaši limfni čvorovi rade sporije.
 

Ne propustite