KOJA VAKCINA JE NAJBOLJA ZA TRUDNICE? Profesor sa Medicinskog fakulteta objasnio sve i o RIZICIMA

Aktuelno
KOJA VAKCINA JE NAJBOLJA ZA TRUDNICE? Profesor sa Medicinskog fakulteta objasnio sve i o RIZICIMA
.

Dr Miloš Marković, imunolog sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, objasnio je kada treba raditi test na antitijela, koju vakcinu mogu da prime trudnice i da li je cepivo bezbjedno za hronične bolesnike.

Što se tiče trudnica, rekao je da još nije ispitano dejstvo vakcina kod njih.

"Mi ćemo uskoro imati i dokaze, ali u ovom trenutku je procjena na individualnim slučajevima. Ako sama žena želi ili ako je njena priroda posla takva da je dovodi u rizik, ima smisla da se vakciniše, ali to su preporuke", rekao je dr Marković u emisiji "Ordinacija".

tetanus-vaccine-1

"Ako trudnica u ovoj zemlji hoće da se vakciniše, ja savetujem da dobije 'Fajzerovu' vackinu", rekao je Marković i naveo da je kod "Fajzerovih" vakcina započeta studija o tome kako utiče na trudnice.

A štza je sa ljudima koji imaju neku hroničnu bolest, da li se njima preporučuje vakcina?

Kada je riječ o ljudima koji imaju hronične bolesti, Marković ističe da generalno svi mogu da dobiju vakcinu, koja se i naročito preporučuje onima koji su pod povišenim rizikom da dobiju težu formu bolesti.

Navodi da nije realno da bilo koja od vakcina pogorša osnovnu bolest, niti ima dokaza da će neželjena reakcija biti izraženija.

Međutim, kako je dodao, moguće je da će efikasnost vakcine biti manja jer čovjek ima neku bolest koja može da umanji imunski odgovor.

"To je moguće. Svaka preporuka je da treba dobijete vakcinu. U ovom trenutku ne znamo koliko će vam biti slabiji odgovor ili ne, ali preporuka je jasna - bilo kakva zaštita je bolja nego odsustvo zaštite", poručuje Marković.

(rts)

Ne propustite