3 najjača prirodna antibiotika za koje vam ne treba recept

Porodica i zdravlje
3 najjača prirodna antibiotika za koje vam ne treba recept
Želite li i vi na prirodan način pobijediti bolesti i ojačati imunitet pomoć potražite u ova tri najjača antibiotika za koje vam ne treba recept

Plodovi prirode od pamtivijeka su se koristili za čuvanje zdravlja i liječenje raznih bolesti, a većina lijekova moderne medicina zasniva se upravo na korijenju, lišću, cvjetovima, plodovima i mineralima koji nas okružuju. Želite li i vi na prirodan način pobijediti bolesti i ojačati imunitet pomoć potražite u ova tri najjača antibiotika za koje vam ne treba recept

ULJE ORIGANA
Ovo čarobno ulje dobiva se iz lišća biljke origano. Osim što se njegov miris i aroma savršeno slažu s brojnim jelima, na temelju brojnih istraživanja, ulje origana je moćan borac protiv infekcija za što je zaslužan sastojak pod nazivom carvacrol.

Vrlo mala doza ovog ulja posjeduje nevjerovatna antibakterijska svojstva protiv čak 25 različitih vrsta bakterija.

Doziranje: 1 do 4 kapi tri puta dnevno nakapati u šoljicu čaja ili čašu soka.

BIJELI LUK
Volimo ga u jelima, volimo ga u prahu, volimo ga sirovog u salati. Bijeli luk je kralj povrća. Njegova snažna aroma i miris pretvaraju ga u savršen začin, no bijeli luk ima još puno moćnijih svojstava. Bijeli luk je snažan, prirodni antibiotik koji ne uništava naše zdrave bakterije kao što to rade hemijski antibiotici.

Zahvaljujući glavnom sastojku hlapljivom ulju s alinom koji se rezanjem ili prešanjem razgrađuje u alicin, bijeli luk ima antibiotičko djelovanje. Usporava rast bakterija, te uspješno uništava viruse i gljivice pa je vrlo učinkovit kao sredstvo protiv prehlada i gripe.

Doziranje: 2 do 4 češnja bijelog luka dnevno kao dodatak jelima ili u salati, a kome ne smeta miris i snažan ljuti okus može ga pojesti i sirovog.

ČILI PAPRIČICA
Cyanne papričica, poznatija pod nazivima, čili, ljuta ili crvena paprika važan je dio azijske istorije kako u kulinarstvu, tako i u tradicionalnoj medicini. Ovaj vrlo jednostavan začin ljutog, ali diskretnog okusa slaže se s mnogim jelima i desertima, a najčešće se koristi sušena ili u obliku praha.

Njihova moćna svojstva za zdravlje vrlo su široka, a u ajurvedi i kineskoj medicini cijenjeni su analgetik protiv bolova te učinkovito protivupalno i antibakterijsko sredstvo.

Doziranje: 1/2 kašićice dnevno kao dodatak jelu ili ga podijelite u dvije šoljice čaja ili soka.
 

 

Ne propustite