2 SIMPTOMA OTKRIVAJU VISOK HOLESTEROL I BEZ ANALIZE KRVI: Ljekari upozorili na skrivene signale koje ne smijete ignorisati

Porodica i zdravlje
2 SIMPTOMA OTKRIVAJU VISOK HOLESTEROL I BEZ ANALIZE KRVI: Ljekari upozorili na skrivene signale koje ne smijete ignorisati
.

Najsigurniji način da provjerite da li imate povišen holesterol jeste analizom iz krvi. Ljekari, pak, kažu da postoje i suptilni simptomi koji ukazuju na boljku od koje pati ogroman broj ljudi.

Tim istraživača čiji je rad objavljen na sajtu "Medical News Today" otkrio je da se po nekim "spoljnim" znacima može utvrditi da osoba ima visok nivo holesterola u krvi.

Prema Nacionalnom institutu za srce, pluća i krv u Americi, povišene vrijednosti holestrola utiču na stvaranje lipoma - benignih izraslina koje se formiraju iz masnih ćelija ispod površine kože.

izraslina-vrat

Pojava svjetlosivih krugova na dužici (irisu) očiju takođe su znak povišenog nivoa holesterola. Po riječima ljekara, ovi simptomi se u većini slučajeva javljaju kod osoba kod kojih postoji genetska predispozicija za pojavu povišenog nivoa holesterola.

Ipak, tim siraživača upozorava da samo ljekar uz pomoć testa krvi može da postavi tačnu dijagnozu.

Ukoliko imate povišen holesterol, svakako se preporučuje da prilagodite ishranu, izbjegavate namirnice koje ga podižu i uključite one koje snižavaju njegove vrijednosti.

(mondo.rs)

Ne propustite